
Vědci z Mass General Brigham objevili sedm molekul v krvi spojených s nadměrnou denní spavostí (EDS), ovlivněných stravou a hormony. Studie naznačuje, že změny ve stravování, například konzumace omega-3 a omega-6 mastných kyselin, by mohly snížit riziko EDS.
Výzkumníci z Mass General Brigham identifikovali sedm molekul v krvi, které jsou spojeny s nadměrnou denní spavostí (EDS), včetně faktorů souvisejících se stravou a hormony. Podle nové studie vedené týmem z Mass General Brigham a Beth Israel Deaconess Medical Center mohou riziko této kondice ovlivňovat jak interní tělní procesy, například hladiny hormonů, tak i externí faktory, jako je strava.
EDS je stav charakterizovaný přehnanou únavou během dne, kterou podle odhadů zažívá přibližně každý třetí člověk. Tento stav je spojen s vyšším rizikem vážných onemocnění, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, obezita a diabetes. Studie, jež byla zveřejněna v eBioMedicine, se zabývala zkoumáním několika molekul v krvi známých jako metabolity, které jsou s EDS spojeny.
Vedoucí studie, Dr. Tariq Faquih, postdoktorand na Brigham and Women's Hospital, uvedl, že „naše studie naznačuje, že dieta a genetika mohou hrát klíčovou roli v EDS. Jak se dozvídáme více o biologických procesech, začínáme chápat, jak a proč EDS vzniká, jaké jsou jeho rané příznaky a co můžeme udělat pro pomoc pacientům.“
Vědci analyzovali data o 877 metabolitech, které jsou ovlivněny stravou a hormony. Využívali krevní vzorky od 6 000 účastníků v rámci studie Hispanic Community Health Study/Study of Latinos a výsledky replikovali i v dalších studiích, včetně Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA) a studiích ve Spojeném království a Finsku.
Ze studií vyplynulo, že omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které se běžně nacházejí v potravinách středomořského typu, jsou spojeny s nižším rizikem EDS. Na druhé straně metabolity, jako je tyramin, často obsažený v fermentovaných a přezrálých potravinách, byly spojené se zvýšenou denní spavostí, zejména u mužů. Metabolity pohlavních hormonů, například progesteron, byly asociovány s procesy souvisejícími se spánkem, jako je produkce melatoninu.
Výzkumníci naznačují, že výsledky mohou nabídnout potenciální terapeutické cíle pro EDS, přičemž změny ve stravování nebo použití léků by mohly vést k lepší léčbě. Upozorňují však na určitá omezení studie, včetně obtížnosti interpretace přesných hodnot metabolitů a použití dotazníku místo přímého sledování účastníků ve spánkovém laboratoři.
Budoucí směřování zahrnuje provedení klinického pokusu, který by zjistil, zda by změny ve stravování nebo doplňky mohly pomoci snížit denní spavost. „Provést klinický pokus by byl velký další krok a mohl by nám pomoci pochopit, zda omega-3 a omega-6 přijímané ze stravy mohou pomoci snižovat riziko EDS,“ uvedl Dr. Faquih.