2000 – Sokolov: Oprava kapucínského kláštera s kostelem pokračuje (TV Západ)

2000 – Sokolov: Oprava kapucínského kláštera s kostelem pokračuje (TV Západ)
Kompletní oprava sokolovského Starého náměstí a přilehlého historického centra se chýlí ke svému konci. Jeho závěrečnou fází je revitalizace kapucínského kláštera s přilehlým kostelem, která byla před nedávnem teprve zahájena.

Dokončena je již oprava Nosticovské hrobky nacházející se ve sklepeních kostela. V současné době se intenzivně pracuje na rekonstrukci krovu kláštera, jehož některé součásti jsou napadeny dřevomorkou. Část prací se také přesunula do samotného kostela, jehož vnitřek se momentálně vyklízí a poté bude následovat kontrola stavu krovů. Další pokračování oprav závisí na tom, zda-li se městu podaří získat 5 mil. dotaci z Globálního plánu revitalizace, jejíž poskytnutí již bylo vládou přislíbeno. 

„Čili to je projekt, který byl přijat, kde harmonogram odpovídá a byl urychlen. Nyní z toho vyplývá, protože jsme začali dříve, tak měl by být projekt dokončen v průběhu tohoto a příštího roku. Co to hlavně ovlivní, bude samozřejmě, zda opravdu těch 5 milionů z Globálního plánu revitalizace dostaneme teď či příští rok a zda-li je vůbec dostaneme,“ sdělil starosta Karel Černík.

Vedení radnice je připraveno další potřebné finance uvolnit z městského rozpočtu na příští rok. Po ukončení rekonstrukce by v kostele kláštera měla vzniknout reprezentativní koncertní síň. Z tohoto důvodu městská Rada rozhodla o tom, že v nejbližší době bude vyhlášena veřejná sbírka, jejíž výtěžek bude určen na nákup varhan pro tento nově vznikající koncertní sál.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!