2001 – Kynšperk: Veřejná sbírka na záchranu betléma (TV Západ)

2001 – Kynšperk: Veřejná sbírka na záchranu betléma (TV Západ)
Veřejná sbírka na záchranu ojedinělého, ale mnohá desetiletí chátrajícího betléma, byla zahájena v sobotu 28. ledna v kynšperském Kostele Nanebevzetí Panny Marie benefičním představením herců chebského studia Osvobozené scény.

Ti zhruba padesátce diváků, kteří mohli zaplatit dobrovolné vstupné, předvedli hru Chebské jesličky. Představení má být prvotním impulsem k následnému shánění několika set tisíc korun potřebných na opravu historicky nesmírně cenného betléma.

„Podle našich církevních dokumentů, které mám doposud k dispozici, protože jsem ještě hlouběji nepátral, měl jsem na to dost krátkou dobu, tak jsem se dostal k roku 1859, a to stáří figurek. Avšak je to nejspíše datum opravy podle odborníků - památkářů. Podle řezby a různých atributů, znaků, to vypadá na Baroko, alespoň větší část,“ popsal svoje dosavadní bádání páter Přemysl Faměra.

Kromě betléma momentálně prochází rekonstrukcí i samotný Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Kynšperku nad Ohří. Některé práce, jako např. nová elektroinstalace, již byly udělány, ale podstatná část by měla následovat v několika příštích letech. 

„Rozpočet na rekonstrukci samotného kostela se pohybuje v milionech, zhruba 17 milionů. Jak interiér, exteriér, tak poté i úprava okolní – parková. Je to výhled na několik let,“ uvedl dále Faměra. 

Jako největší problém se momentálně jeví právě zajištění financování rekonstrukce. Část peněz by měla přijít z Nadace regensburgského biskupství a také z nadačního fondu Česko-německé budoucnosti. Nutná ale bude také podstatná finanční spoluúčast českého státu. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!