2001 – Sokolov: Varhany v klášteře budou z Mariánské (TV Západ)

2001 – Sokolov: Varhany v klášteře budou z Mariánské (TV Západ)
V koncertní síni, která má vzniknout v rekonstruovaném kapucínském kostele sv. Antonína Paduánského v Sokolově, se nakonec přeci jen objeví klasické mechanické varhany. Sokolovští radní již dříve rozhodli o nákupu varhan elektrofonických, ale poté, co jim církev nabídla k odkoupení starý nástroj ležící bez využití v kostele v nedalekých Jindřichovicích, své rozhodnutí přehodnotili.

Radní se před časem rozhodli pro elektrofonické varhany v ceně lehce přesahující jeden milion korun především proto, že nákup nového, klasického, nástroje by město přišlo minimálně na šest milionů, což by bylo pro radnici finančně neúnosné. 

Jindřichovické varhany z 19. století, které pocházejí z kapucínského kostela v Mariánské u Jáchymova, odkud je při jeho demolici zachránil emeritní kraslický děkan Jaroslav Feix, se ale do rekonstruovaného kostela svou velikostí i slohově hodí podstatně lépe, i když nemají tak širokou rejstříkovou skladbu jako moderní elektrofonický nástroj. 

"Pokud se vyskytnou potřeby varhanních koncertů v nějakém mimořádně kvalitním rozsahu, tak bychom museli potom pořídit elektrofonické, protože klasické s širokým rejstříkem se tam těžko vejdou a byly by i hrozně drahé," potvrdil místostarosta Sokolova Lubomír Novotný. 

Radnice varhany od církve koupí za 600 tisíc korun. Nástroj je i přes dlouhé uskladnění v poměrně dobrém stavu, takže náklady na jeho zrestaurování by se měly vejít do částky 400 tisíc korun. 

"To znamená, že v podstatě za milion korun budeme mít nádherné varhany, které se tam hodí i stavebně, protože projekt byl dělán na tyto historické varhany. Elektrofonické by tam asi z hlediska hudebního byly lepší, ale z hlediska estetického a celkově by tam byly jak pěst na oko," doplnil svůj pohled druhý místostarosta Jaromír Dvořák. 

V koncertní síni kostela sv. Antonína Paduánského ale poprvé varhany zazní nejdříve koncem příštího roku, Podle původních plánů měla být jeho rekonstrukce dokončena již letos, ale v průběhu stavby došlo k navýšení nákladů z předpokládaných 12 na více než 20 milionů korun. Aby byla oprava dokončena v roce příštím, muselo by ale na ní Zastupitelstvo při schvalování rozpočtu na rok 2002 uvolnit více než 11 milionů korun.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!