2002 – Cheb: EJF chce otevřít centrum pro ohrožené děti (TV Západ)

2002 – Cheb: EJF chce otevřít centrum pro ohrožené děti (TV Západ)
Centrum pro ohrožené děti a mládež chce počátkem příštího roku v Chebu otevřít německá evangelická společnost EJF. Tato humanitární organizace, která má po celém Německu řadu podobných zařízení s více než dvěma tisíci zaměstnanci, již představila svůj smělý projekt vedení chebské radnice i zástupcům zainteresovaných institucí.

První kontakty mezi společností EJF a městem Cheb byly navázány již zhruba před rokem na konferenci věnované dětské prostituci v nedalekém německém Silberbachu a ihned poté se také začalo uvažovat o bližší vzájemné spolupráci.

"Je pravda, že v prvotní koncepci jsme se zaměřili na problematiku dětské prostituce, ale to je pouze jedna z forem násilí. Děvčata, která se prostitucí zabývají, jsou vystavena sexuálnímu útlaku. Později jsme se proto rozhodli rozsah našeho působení tady v Chebu rozšířit a zaměřit na pomoc dětem a mládeži, na kterých je pácháno násilí v jakékoliv podobě," popsal Martin Wulff, prezident společnosti EJF. 

EJF chce ve svém chebském středisku nabídnout pomoc dětem a mládeži ohroženým ať již duševním, fyzickým nebo sexuálním násilím. V centru budou poskytovány jak poradenské služby, tak i krátkodobé nouzové ubytování pro lidi v tísni. Pracovat by zde přitom mělo zhruba 10 českých zaměstnanců.

"My bychom chtěli, aby naši budoucí spolupracovníci a spolupracovnice absolvovali zhruba půlroční praktický kurz v našich zařízeních v Berlíně a Braniborsku," přiblížil prezident. 

EJF se již také přihlásilo do výběrového řízení na prodej jednoho z domů v chebské Jateční ulici, kde by středisko mělo v krátké době vzniknout. Nákup a renovace objektu a zajištění provozu krizového centra má přitom stát více než 1 milion EUR. 

"Požádali jsme už o poskytnutí zhruba 400tisícové dotace z prostředků Evropské unie. Další potřebné peníze získáme z darů, které v Německu dostáváme a samozřejmě máme také vlastní finance. Je ale pochopitelné, že budeme hledat i další zdroje, ze kterých by se dal provoz našeho zařízení financovat," dodal Wullf. 

EJF by chtělo chebské středisko pro ohroženou mládež otevřít již v lednu příštího roku, přičemž účast na jeho slavnostním zprovoznění již předběžně přislíbily manželky německého i českého prezidenta. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!