2002 – Cheb: Hygiena uspořádala milionářskou soutěž (TV Západ)

2002 – Cheb: Hygiena uspořádala milionářskou soutěž (TV Západ)
Žáci 8. a 9. tříd chebských základních škol si v současné době mohou na vlastní kůži zkusit pocity účastníků po celé Evropě populární televizní soutěže "Chcete být milionářem?".

Zdejší Okresní hygienická stanice pro ně totiž připravila obdobu této hry, kdy ale otázky jsou zaměřené především na oblast prevence pohlavních chorob a drogových závislostí. 

Soutěž nazvaná "Chceš být milionářem?" aneb "nehazarduj se svým zdravím", si svojí premiéru odbyla již v loňském školním roce kdy se do ní zapojili studenti chebských středních škol. Díky velmi příznivému ohlasu se hygienická stanice rozhodla v projektu pokračovat i letos, a to se soutěžícími již o něco mladšími. Tématické zaměření otázek přitom nebylo zvoleno náhodně. Chebský okres je vyhledávaným cílem sexuálních turistů především ze sousedního Německa a z toho bohužel také vyplývá vysoký výskyt pohlavních nemocí, ale také třeba drogových závislostí v tomto regionu. 

"Proto jsme tedy formu prevence těchto chorob a vůbec HIV zvolili tím, že jsme vymysleli tu hru," popsala autorka projektu dr. Renata Jechová. 

Soutěž, kterou finančně podpořili Ministerstvo zdravotnictví, město Cheb i řada sponzorů, je koncipována podobně jako její známá televizní verze. Pro děti je připraveno 12 podle obtížnosti odstupňovaných otázek, přičemž při jejich zodpovídání mohou třikrát využít možnosti nápovědy. Jediná výraznější odlišnost se tak týká pouze výher. V tomto případě se totiž nehraje o statisícové částky, ale pouze o věcné dárky. 

"Je to forma, která nenutí děti pasivně poslouchat nějaké přednášky, ale musí se aktivně zapojit, aktivně přemýšlet a myslím, že to je forma i zábavná, že tedy je to nějakým způsobem chytne a zapojí se sami a rády," dodala Jechová. 

Nyní se v přednáškovém sále chebské hygienické stanice postupně vystřídají žáci všech 8. a 9. tříd základních škol z Chebska a na jaře příštího roku by pak pravděpodobně v prostorách Západočeského divadla mělo proběhnout celookresní finále této soutěže. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!