2002 – Cheb: Nové Zastupitelstvo napoprvé nezvolilo vedení města (TV Západ)

2002 – Cheb: Nové Zastupitelstvo napoprvé nezvolilo vedení města (TV Západ)
Úvodní jednání nového chebského Zastupitelstva, které se konalo v aule Ekonomické fakulty skončilo neúspěšně. Nepodařilo se zvolit starostu, jeho zástupce ani radní.

Dosavadního starosta Václava Jakla z ODS v tajném hlasování podpořilo pouze 13 z 29 přítomných Zastupitelů, jeho protikandidát, komunista Václav Černý pak dostal ještě o tři hlasy méně. 

Hlasování se zúčastnilo všech 29 Zastupitelů, šest z nich však nechalo svůj volební lístek prázdný. 

"Já bych řekl, že dnešním rozhodnutím nejsem překvapen, my jsme to očekávali. Došlo k tomu proto, určitě víte, že pan Karas, který byl kandidátem na uvolněné místo místostarosty, starosty, takže se vzdal mandátu a udělal to teprve přede dvěma dny, asi zhruba a teď vlastně je uskupení sedm, malých stran nemá jasno, koho bude navrhovat. My jsme měli ještě včera večer závěrečné jednání a tam bylo jasně vidět, že neví koho navrhnout na místostarostu, jak to bude, pan Trpák nebyl k dostižení, nemohlo se nic domluvit, takže dnes ten výsledek není patem. Já si myslím, že rozhodnuto bude za týden, ale bude tomu předcházet samozřejmě jednání," popsal úřadující starosta Chebu Václav Jakl. 

Za neúspěchem při volbě starosty města stojí nejednotnost politických stran a uskupení zastoupených v 30členné Zastupitelstvu, které se nedokázaly ani po řadě složitých jednání shodnout na společném kandidátovi ani programu.

Bývalého starostu tak nakonec podpořili vedle Občanských demokratů pouze Zastupitelé zvolení za sociální demokracii. 

"Měli jsme svůj vlastní návrh, byla to varianta paritního zastoupení v Radě a musím říci, že se nám pro to nepodařilo získat podporu ani u ODS, ani na druhém okraji toho politického spektra. Takže jsme přistoupili na to, co připravila ODS a my jsme v hlasování podporovali pana Ing. Jakla. Ukázalo se, že tohleto řešení není reálné, takže samozřejmě budou pokračovat rozhovory, které by měly přinést nějaké uskupení, které by bylo podporovatelné co největším počtem zastupitelů," popsal situaci Zastupitel zvolený za ČSSD Pavel Vanoušek. 

V prvním kole volby nového starosty naopak pro Václava Jakla nehlasoval nikdo ze sedmi společně vystupujících Zastupitelů zvolených za KDU-ČSL, Unii svobody-Demokratickou unii a koalici Volby pro město a Nezávislých. 

"V podstatě od voleb probíhala jednání velice těžká až do včerejšího večera a nepodařilo se udělat jakousi dohodu, tzn., že teď je velice krátká doba od okamžiku kdy pan Ing. Karas odevzdal mandát, takže jednání začínají od začátku a v současném okamžiku je předčasné něco vyhlašovat," uvedl Zbyněk Illek, Zastupitel koalice SNK+VPM.

Po dohadovacím řízení, kterého se zúčastnili pouze lídři jednotlivých stran se nakonec Zastupitelé domluvili na tom, že se starostu, místostarosty a členy Rady pokusí zvolit po týdenní přestávce. Vedením města byl do té doby pověřen Václav Jakl. 

V novém chebském Zastupitelstvu má nejvíce křesel, a to 9, ve volbách vítězná KSČM. Tuto stranu zde reprezentují Soňa Chmelarčíková, Václav Jakubík, Hugo Doskočil, Václav Černý, Václav Kroupa, Pavel Hojda, Radomír Honců, Jan Votruba a Jiří Chmelarčík. 

Osm členů má v nově zvoleném Zastupitelstvu ODS. Těmi jsou Václav Jakl, Jan Svoboda, Luboš Mašek, Pavel Novák, Jaroslav Kočvara, Miroslav Pavlák, Michal Pospíšil a Evžen Kastl. 

Sociální demokracie má šest Zastupitelů. Pavla Vanouška, Dušana Špinettiho, Václava Jiříka, Vladimíra Hartmanna, Karla Tyrpekla a Michala Tancoše, který se prvního jednání nezúčastnil. Koalici Sdružení nezávislých kandidátů a Volby pro město reprezentují tři Zastupitelé. A to Zbyněk Illek, Miroslav Plevný a Petr Učík. 

KDU-ČSL a Unie Svobody-Demokratická unie pak mají po dvou křeslech. KDU-ČSL zastupuje Jana Křížová a Miroslav Sabadin, US-DEU Radomír Johannes a Jan Trpák, který nahradil Michaela Karase, který se vzdal zastupitelského mandátu. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!