2003 – Cheb: Prodeje bytů obálkovou metodou se zruší (TV Západ)

2003 – Cheb: Prodeje bytů obálkovou metodou se zruší (TV Západ)
Uvolněné byty nacházející se v domech určených k privatizaci nebude možná už město Cheb nabízet tzv. obálkovou metodou, kdy o vítězi rozhoduje nejvyšší nabídnutá cena.

Chebští zastupitelé se na svém posledním jednání dohodli na tom, že se pokusí najít nová pravidla, jak při obsazování uvolněných bytů postupovat. Dohoda je reakcí na neustále se opakující patové situace, kdy o schválení či neschválení přidělení bytu vítězi výběrového řízení, který nabídl nejvyšší částku, rozhoduje vždy těsná většina Zastupitelů.

"No tak je třeba, abychom se sešli, abychom byli rozumní, abychom se na něčem dohodli, protože lidé byty potřebují a my se jich potřebujeme nějakým způsobem zbavit a zbavíme se jich tehdy, když bude široká dohoda nebo širší dohoda. Já si nemyslím, že by bylo všech třicet Zastupitelů pro, ale viděl bych to tak na číslo 22," uvedl starosta Chebu Jan Svoboda. 

Poté, co se Zastupitelstvo dohodlo na budoucí změně pravidel, došlo ke schválení převodu zhruba dvaceti bytů. Tzv. obálkovou metodou by se přitom mělo prodat ještě dalších devět bytových jednotek, které již byly ve výběrovém řízení zájemcům nabídnuté. Převod dalších má pak probíhat už podle nově odsouhlasených podmínek.

"Já nevím, já myslím, že to musí být kompromis dvou způsobů. To znamená nejdřív zřejmě byty přidělit a potom prodat. Teď neumím říci. Musíme počkat, s čím přijdou vlastně oponenti tohoto současného způsobu," dodal starosta. 

Od loňského roku, kdy se s prodeji obálkovou metodou začalo, převedlo město tímto způsobem do osobního vlastnictví zhruba 60 bytů, za které do městské pokladny přibylo asi 23 milionů korun.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!