2003 – Cheb: Strážníci začali nařizovat odtahy vozidel (TV Západ)

2003 – Cheb: Strážníci začali nařizovat odtahy vozidel (TV Západ)
Od poloviny ledna jsou nesprávně parkující vozidla bránící v provozu odtahovány z chebských ulic. Tuto novinku umožnila novela Zákona o obecní policii, která dala strážníkům větší pravomoce.

Odtahování vozidel má vyřešit komplikovanou dopravní situaci především v centru města. Nedisciplinovaní řidiči zde v mnoha případech brání v průjezdu vozidel záchranné služby, hasičů nebo popelářů. A dřívější používání takzvaných botiček nemělo v takovýchto případech žádný smysl. 

"Těch oblastí je hodně, ale každý dobře ví, že hlavně na Starém Městě uličky jsou úzké. Takže to je ta hlavní oblast. Ale i na sídlištích. Samozřejmě se najdou místa, kde lidi nechají vozidla v křižovatce, zablokují průjezd," vysvětlil velitel Městské policie Ladislav Svobodník. .

Strážníci městské policie se tak nyní zaměřují především na tyto předem vytipované krizové lokality.

"Tak za prvé, strážníci mají místní znalost, takže vědí, kde nejvíce stály vozidla, která tvořily překážku silničního provozu. A dále došlo k jednání na Městském úřadě s firmou ASP, která vyváží tuhý domovní odpad a jejich velká vozidla neměla přístup ke všem kontejnerům a ne vždy tedy mohla si udělat svoji práci," přiblížil velitel. 

Od poloviny ledna zatím strážníci nařídili nucený odtah více než tří desítek nesprávně zaparkovaných automobilů.

"Člověk, když přijde na místo a zjistí, že mu chybí vozidlo, nejprve by si měl uvědomit, zda se nedopustil nějakého přestupku. Pakliže ano, měl by zatelefonovat na Městskou policii a učinit dotaz, zda tedy městská policie vozidlo neodtáhla," poradil hříšníkům Svobodník. 

Nucený odtah přijde majitele vozidla na šest set korun plus další stokorunu za každý započatý den na hlídaném odstavném parkovišti v Joštově ulici. Pokud se řidič stačí k autu vrátit ještě před odjezdem odtahové služby, zaplatí pouze 300 korun za tzv. nedokončený odtah. K těmto poplatkům je ale potřeba přičíst ještě blokovou pokutu za špatné parkování, která může dosáhnout výše až jednoho tisíce korun.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!