2004 – Sokolov: Město eviduje dluhy na nájemném 14 milionů (TV Západ)

2004 – Sokolov: Město eviduje dluhy na nájemném 14 milionů (TV Západ)
Dluhy ve výši bezmála 14 milionů korun eviduje v současné době sokolovská radnice na nájemném a službách spojených s bydlením. Tuto částku dluží dohromady téměř tisícovka současných i bývalých nájemníků.

„Je to obrovská částka vzhledem k počtu obyvatel, které město má. Tato částka se navíc každý rok navyšuje. Je třeba ale říct, že z převážné většiny se jedná o dluhy na nájemném, které nikdy nevymůžeme, které máme od občanů převážně nepřizpůsobivých a jejichž byty jsme prodali libereckému podnikateli,“ uvedl starosta Sokolova Karel Jakobec. 

Současní nájemníci městských bytů dluží zhruba tři a půl milionu korun. Největší podíl na této sumě mají lidé s dluhem přesahujícím pět tisíc korun, kterých je více než 170, tedy zhruba 12 procent z celkového počtu stávajících nájemníků obecních bytů. Před dvěma roky přitom město vyhlásilo takzvaný generální pardon, kdy byl lidem, kteří zaplatili alespoň základ dluhu, odpuštěn penalizační poplatek. V současné době proto radnice s další podobnou akcí již nepočítá.

„Uvažovali jsme o tom, ale ta odezva nebyla taková, jak jsme si ji představovali, takže nebudeme to zbytečně komplikovat,“ komentoval starosta. 

Situaci ve vývoji dluhů může zhoršit také skutečnost, že v budoucnu dojde k demolici bývalého vojenského objektu na Vítězné, kde je dlužníkům po vystěhování poskytováno náhradní ubytování. Pro výstavbu nových, tzv. holobytů se totiž sokolovské radnici zatím nepodařilo najít vhodnou lokalitu.

„Lokalita není, ač jsme se snažili několik let nějakou vytipovat, ale vždy jsme se setkali s problémy ze strany stávajícího obyvatelstva. Navíc Sokolov kolem dokola má oddělené obce, které bývaly bývalou součástí města a samozřejmě nechceme tyto občany stěhovat k jejich katastru tak, abychom si zbytečně vytvářeli problémy. Čili v tuto chvíli nevidíme, kde tzv. holobyty postavit. Budeme samozřejmě na tomto i nadále pracovat, ale v tomto volebním období to nevidím reálné,“ dodal Jakobec. 

Sokolov má v současné době ve svém vlastnictví přibližně patnáct set bytových jednotek oproti zhruba šesti tisícovkám před zahájením privatizace.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!