2011 – Cheb: Město chce úpravu levého břehu jen s dotací (4423) (TV Západ)

2011 – Cheb: Město chce úpravu levého břehu jen s dotací (4423) (TV Západ)
Připravovaná revitalizace levého břehu řeky Ohře v Chebu získala podporu zastupitelů s podmínkou získání dotace na spolufinancování. Rozsáhlý prostor by se tak měl dočkat oživení, podobně jako tomu bylo na protějším břehu, který byl v rámci Krajinné výstavy upraven v roce 2006.

„Celkové náklady na rekonstrukci levého břehu řeky Ohře jsou 183 milionů, jsou to předpokládané náklady, ty přesné náklady budou zřejmé, až potom proběhne výběrové řízení dodavatele. Pokud jde o financování, tak tam předpokládáme, že do výše 145 milionů by to bylo financováno z úvěrů, ten by byl na pokrytí dotace, kterou město dostane a zbytek, zhruba 40 milionů korun by byl z vlastních zdrojů,“ popsal financování starosta města Pavel Vanoušek.

Plán počítá s kompletní rekonstrukcí cestní sítě, včetně kanalizace. Velké náklady si vyžádají úpravy současného zdevastovaného lehkoatletického stadionu, ze kterého vznikne veřejné sportoviště. Obsahovat bude lanové centrum, prostor pro cyklokros a další aktivity. Celý prostor zároveň slouží jako plocha pro zadržení případné velké vody. 

„Pokud se jedná o stavby, které tam budou prováděny, respektive tam nesmí být prováděny žádné stavby, které by vytvářely vodní překážku, protože je to v zátopovém území, takže celý ten prostor je rozlivovým prostorem pro řeku Ohři,“ připomněl Vanoušek.

Řešit se budou i příjezdové komunikace, které jsou v nevyhovujícím stavu s ohledem na budoucí využití území. 

„Ten projekt je poměrně rozsáhlý, takže zahrnuje rekonstrukci Koželužské ulice a také by mělo dojít k demolici objektu bývalého internátu, který tam je a celkové zkultivování celého toho prostoru, včetně úprav zeleně,“ dodal Vanoušek.

Pokud město nezíská dotace, bude pravděpodobně investovat jen do kanalizace v Březnické ulici. Tam se nachází objekt, který město převedlo na farní charitu a společnost získala 20 milionů na rekonstrukci a má problém s odkanalizováním.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!