Adéla Tas Marková se vrací do Plzně, aby darovala krevní plazmu

Adéla Tas Marková se vrací do Plzně, aby darovala krevní plazmu
Plzeňská rodačka, umělecká cukrářka, malířka a influencerka Adéla Tas Marková, známá z pořadu Prostřeno a cestovatelského Ženy na cestách, se rozhodla pravidelně darovat krevní plazmu.

Chce tím pomoci lidem, kteří ji potřebují. Vrátila se proto do svého rodného kraje a navštívila plzeňské centrum sanaplasma. Krevní plazma je nenahraditelnou surovinou pro výrobu léků, kterou lze získat pouze od dárců.

Adéla Tas Marková pochází z Plzně a často se sem vrací za rodinou.  Právě proto se rozhodla pro darování plazmy v místním centru sanaplasma, která má pobočky v 11 regionech po celé zemi. „Pocházím z Plzně. Narodila jsem se tu a jezdím sem často za rodinou. Když jsem se dozvěděla,  že je tu sanaplasma, kde můžu plazmu darovat, byla Plzeň jasná volba,” řekla čerstvá prvodárkyně Adéla Tas Marková, která v Plzni studovala na umělecko-průmyslové škole a bydlela tu do svých 21 let, než odešla do zahraničí. „Strávila jsem tu mládí a mám na Plzeňský kraj krásné vzpomínky”, dodává.

První odběr proběhl zcela bez problémů- darovat plazmu je totiž obecně pro organismus méně náročné, než darování krve. „Aby bylo možné plazmu použít, je třeba přijít i na druhý odběr. Plánuji proto za 14 dní další odběr v Ústí nad Labem, kde zrovna v té době budu. Je skvělé, že můžu jít do kteréhokoliv z 11  center sanaplasma, které mi bude vyhovovat,” popisuje Adéla svoje plány. Darovat přitom plánuje každých 14 dní, střídavě v Plzni a Ústí.

„O darování plazmy jsem přemýšlela už delší dobu, ale když teď sanaplasma spolupracuje s Červeným křížem a umožňuje bezpříspěvkové dárcovství, rozhodla jsem se do toho jít. Vím, že plazma je velmi důležitá pro nemocné lidi, kteří jsou na lécích z ní závislí,” vysvětluje svoje rozhodnutí začít darovat plazmu.

„Jsme rádi, že se Adéla rozhodla přijít na svůj první odběr zrovna k nám. Plazma je nezbytná pro výrobu léků, na kterých jsou závislí například pacienti se vzácnými onemocněními. Lze ji však získat pouze odběrem od dárců. Proto si vážíme každého, kdo se rozhodne plazmu darovat a navíc se k tomu snaží  přivést i další lidi - v případě Adély její fanoušky,” říká Hana Housarová, manažerka odběrového centra sanaplasma Plzeň, která je součástí globální značky BioLife - lídra ve sběru vysoce kvalitní plazmy.

Kromě darování plazmy má Adéla Tas Marková samozřejmě i jiné plány. Tato oblíbená cukrářka připravuje novou výrobnu, což je nyní, kdy vrcholí sezona svateb, dost náročné. Věnuje se i malování nové série obrazů a těšit se na ni můžeme ve finále soutěže Dáma České republiky, které proběhne v říjnu.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!