Areál zámku Kačina zahajuje návštěvnickou sezónu

Areál zámku Kačina zahajuje návštěvnickou sezónu
První návštěvníky čeká překvapení.

Návštěvnická sezona v Národním zemědělském muzeu Kačina začíná už v sobotu 25. března. Pro první návštěvníky je připravený dárek – prohlídka areálu se zámeckým zahradníkem Romanem Kváčem. Vypěstoval, připravil a sám bude podávat pravou kačinskou kávu ze zámeckého kávovníku. V letošní sezoně čeká návštěvníky Kačiny více než čtyřicet kulturních akcí, venkovních aktivit, her a tematických vzdělávacích programů.

Kačina letos 22. června oslaví 200 let od prvního pobytu hraběcí rodiny Chotků na nově postaveném zámku. K tomu směřuje celá letošní sezona.

První dubnové víkendy jsou věnované oslavám Velikonoc. Velikonoce na zámku se konají 6. - 10. dubna a 15.–16. dubna vždy od 9–17 hodin a návštěvníky čekají tradiční velikonoční prohlídky, výstava velikonočních symbolů v zámeckých interiérech i hledání obřích vajíček v parku.  

Další dubnovou akcí je Kačina dokořán – Krása zámeckých interiérů, která proběhne v sobotu 15. dubna. Rozšířené prohlídky zavedou návštěvníky do prostor veřejnosti běžně nepřístupných.

Areál Kačina má letos v kalendáři zhruba čtyřicet kulturních akcí. Mezi nejoblíbenější patří Kačinské hry, NočníKačina, Vinobraní či Koně na Kačině. Nebudou chybět divadelní festival MAKačíno, Víkend otevřených zahrad a oblíbený muzikálový týden Kačina pod hvězdami. Tradiční Léto na Kačině nabídne v červenci a srpnu řadu pohádek, speciální noční prohlídky i příměstské tábory pro děti. Připravena je široká nabídka venkovních aktivit, her a tematických vzdělávacích programů.

Na Kačinu letos zavítá také řada herců a zpěváků, například Richard Krajčo se skupinou Kryštof, Kateřina Brožová, Monika Absolonová, Daniel Hůlka, Marek Vašut, Petr Štěpánek, Sagvan Tofi, Dana Morávková, Jan Čenský, Martin Zounar či Bára Štěpánová. Návštěvníci se mohou opět těšit i na Honzu Dědka a jeho oblíbenou talk show.

Mezi hlavními návštěvnickými taháky zůstávají unikátní Chotkovská knihovna, netradiční expozice Život pod schody – zázemí služebnictva, ale také zámecký skleník, bylinková zahrada a venkovní expozice v zámeckém parku. Jedním z největších letošních projektů je nová expozice Zámecká ledárna, která bude zpřístupněna v říjnu. Připraveny jsou i nové výstavy Voda a život a Současná česká astronomická fotografie.

Nejen pro malé princezny bude opět fungovat půjčovna dobových klasicistních kostýmů.

Ve čtvrtek 22. června se  u příležitosti výročí 200 let pobytu Chotků na Kačině uskuteční slavnostní setkání a odborná konference k zaměřená na péči o historické parky.

Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem zemědělství. Zabývá se zejména tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Národní zemědělské muzeum má kromě hlavní výstavní budovy v Praze také dalších pět poboček – Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice a nově otevřené muzeum v Ostravě. Muzeum na zámku Kačina mapuje především historii českého venkova, expozice představuje vývoj hospodářského zázemí zámku. Samotný zámek Kačina je českým klasicistním klenotem, návštěvníkům nabízí jedinečné interiéry, jako je chotkovská knihovna, divadlo nebo lékárna. Virtuální prohlídka NZM Kačina.

Více na www.nzm.cz.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!