Aš: Strážníci zachránili život dítěti, které přestalo dýchat

Aš: Strážníci zachránili život dítěti, které přestalo dýchat
Dramatický zákrok se šťastným koncem má za sebou dvoučlenná hlídka Městské policie v Aši, která 26. prosince, tedy na druhý svátek vánoční, kontrolovala veřejný pořádek v ulici Okružní. Strážníci Dalibor Bláha a Ladislav Blahout v této okrajové lokalitě města řešili přestupce, obtěžující okolí odpalováním zábavné pyrotechniky a rozděláváním ohně.

Z otevřeného okna blízkého domu přitom zaznamenali křik muže, který žádal, aby zavolali lékaře, že mají doma mrtvé dítě. S dítětem v náručí následně vyběhla matka ven před dům.

„Žena držela bezvládné tělíčko asi patnáctiměsíčního dítěte s tím, že nedýchá. Pojali jsme podezření, že zřejmě spolklo nějaký předmět, proto jsem provedl tři přiměřené údery mezi lopatky, kolega přitom volal na tísňovou linku 112,“ popsal začátek zásahu strážník Dalibor Bláha a doplnil: „Dítě ani po tomto zákroku dýchat nezačalo, tak jsem za pomoci instruktáže operátora linky 112 zahájil masáž srdce a umělé dýchání. Asi po čtyřech minutách jsem si všiml, že dítěti zrůžověly rty a snažilo se otevřít oči.“

Zbytek oživování pak obstarali přivolaní ašští hasiči, kteří dítěti - holčičce, jak se posléze strážníci dozvěděli – nasadili kyslíkovou masku a oxymetrem změřili hladinu kyslíku v krvi. O pár minut později přijeli na místo zdravotníci a po provedení dalších úkonů holčičku odvezli do chebské nemocnice. „Ještě večer jsme se telefonicky dotazovali v nemocnici v Chebu, jak na tom holčička je a bylo nám řečeno, že je v pořádku,“ doplnil Bláhův kolega Ladislav Blahout.


Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!