Aš: Zastupitelstvo čeká rozhodnutí, zda vrátit dotaci na 12 sociálních bytů

Aš: Zastupitelstvo čeká rozhodnutí, zda vrátit dotaci na 12 sociálních bytů
Sociální byty v ulici Gustava Geipela ano či ne. To bylo jedno z témat 2. schůze Rady města Aše, konané dne 23. 1. 2023. Rada města v této souvislosti přijala usnesení, kterým vzala na vědomí podrobnou zprávu o stavu 12 sociálních bytů, vybudovaných v objektu bývalé textilní průmyslové školy a zároveň zastupitelstvu města doporučila rozhodnout o případném vrácení dotace na jejich vybudování.

Pokud zastupitelé na tuto variantu kývnou, budou byty pronajímány jako běžné komerční bydlení.

Byty v bývalé škole byly dokončeny v roce 2021, v únoru se sem stěhovali první nájemníci, váleční uprchlíci z Ukrajiny. Od dubna 2022 byly byty přidělovány nejen uprchlíkům, ale také prvním sociálně slabým rodinám. V té době nastala energetická krize a bydlení se pro sociálně slabé v těchto bytech stalo finančně neúnosným – zájem o tyto byty poklesl, a ti, co zde bydlí, nejsou schopni energie platit. Získané zkušenosti vyvolaly pochybnosti o funkčnosti sociálního bydlení, které v tomto pojetí způsobuje růst zadlužení a tím pádem nárůst obtížně vymahatelných pohledávek. V současné době jsou evidovány dluhy za toto bydlení ve výši cca 300 tisíc korun. Z uvedených důvodů je zvažováno od systému sociálního bydlení ustoupit a Ministerstvu pro místní rozvoj vrátit dotaci ve výši cca 21,2 miliónu korun, která byla na stavbu bytů poskytnuta.

Město by i tak mělo mít možnost nadále pomoci lidem bez střechy nad hlavou. V úvaze je několik krizových bytů, kam se budou na omezenou dobu umisťovat rodiny či jednotlivci, kteří se ocitnou v nepředvídatelné situaci.

Zdroj: Město Aš

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!