Bezpečně na vodě i v létě 2022

Bezpečně na vodě i v létě 2022
Preventivní kampaň se letos zaměří na malé plavce.

Státní plavební správa a Policie České republiky jako každý rok spouští preventivní kampaň pro návštěvníky řek, rybníků, přehrad a vodních nádrží „Bezpečně na vodě“. Trávit letní dny u vody je v posledních letech častou a oblíbenou činností, která s sebou přináší i rizika. Součástí kampaně je i video upozorňující hlavně malé plavce na rizika spojená s vodními radovánkami.

„Vnímáme, že je důležité prezentovat dobré příklady, aby bylo na vodních plochách co nejbezpečněji. I v letošním roce se proto vedle represivní kontrolní stránky budeme věnovat i osvětové a preventivní činnosti“, uvádí ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová.

Vodní sporty a řada rekreačních aktivit na  řekách, rybnících a vodních nádrží patří neodmyslitelně ke každé letní sezóně. Policisté a záchranáři se  ale setkávají i s případy, kdy vodní radovánky skončí nepříjemným zážitkem nebo dokonce tragédií. Uvědomují si proto, že pouhý dohled a případné trestání porušení zákona nestačí. 

„Proto již několik let oslovujeme veřejnost i s radami, co lze udělat pro zvýšení bezpečí. Témata jako bezpečí koupajících se dětí, bezpečnost posádky plavidla, bezpečnost plavců, skoky do neznámé vody a dodržování pravidel všech účastníků v plavebním provozu jsou rozhodně  namístě. Cílíme hlavně na děti a jejich rodiče. Nezapomínáme ani na bezpečnost osobního majetku či vozidel, které s sebou návštěvníci různých koupališť, kempů a dalších vodních ploch mají,“ přibližuje první náměstek policejního prezidenta  Tomáš Lerch.   

Novinkou v opatření Bezpečně u vody jsou v tomto roce vzdělávací spoty, které bude Policie ČR ukazovat hlavně na svých  webových stránkách i sociálních sítích. , Pracovat s nimi  budou také  policejní preventisté na besedách s dětmi, a to zejména v období před letními prázdninami nebo na letních táborech. 

Spoty se věnují tématu bezpečného koupání, bezpečnosti na plavidlech, zodpovědnému plavání i nebezpečí skoků do neznámé vody.   Cílí zejména na děti, proto jsou stylizovány do podoby počítačových her, kdy při chybném postupu herní život skončí známým GAME OVER. Ve spotech je šance na druhý pokus, ta v reálném životě ale nepřichází, proto je potřeba zejména děti vést k bezpečnému chování. 

Hlavním cílem je proto upozorňovat děti, ale i jejich rodiče, na používání odpovídajících plovacích a záchranných pomůcek, na důležitost správného vyhodnocení plaveckých schopností a dovedností i aktuálního stavu. V neposlední řadě připomínájí spoty nezbytnost  znát vodní terén, hlavně  ve vztahu k hloubce či podvodním útvarům při skocích.

Státní plavební správa v rámci prevence navazuje na kampaň z roku 2021„Na vodě nejsi nikdy sám“, která se snaží podpořit a více propagovat hodnoty jako jsou dodržování pravidel a ohleduplné chování všech účastků plavebního provozu. Ve spotech a dalších prvcích kampaně je prezentují zástupci čtyř moderních aktivit na vodě, s nimiž se může stále častěji setkat každý z nás: provoz vodních skútrů, provoz jetsurfů, wakeboardů a vodních lyží a paddleboardů. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!