Brněnské vodojemy: Podzemní chrámy lákají turisty i filmaře

Brněnské vodojemy: Podzemní chrámy lákají turisty i filmaře
Brno se chystá otevřít unikátní komplex historických vodojemů na Žlutém kopci, který přiláká turisty i filmaře, jako jsou Netflix a Disney. Po rekonstrukci budou veřejnosti zpřístupněny od 24. března.

Brno se chystá na otevření unikátního komplexu historických vodojemů na Žlutém kopci, které byly dlouhá léta zakonzervované a nepřístupné veřejnosti. Po citlivé rekonstrukci se tato architektonická perla stává nejen turistickou atrakcí, ale i lákadlem pro filmaře z celého světa. Například Netflix a Disney již projevily zájem o pořízení záběrů v těchto jedinečných prostorech.

Díky spolupráci architekta Davida Prudíka a města Brna byly vodojemy na Žlutém kopci postupně rekonstruovány a 24. března budou zpřístupněny veřejnosti. Návštěvnické centrum nabídne prohlídky se zkušeným průvodcem, ale také možnost projít si jedinečné podzemní prostory samostatně. První reakce na otevření vodojemů dokazují, že kromě turistů z celého světa zažívají tato místa velký zájem i od filmařů, kteří zde vidí neobyčejný potenciál pro natáčení svých scén.

Vodojemy na Žlutém kopci, postavené v letech 1874, 1894 a 1917, sloužily svému účelu až do roku 1997, kdy byly opuštěny a dlouhá léta zapomenuty. Teprve v roce 2020, kdy byl zpřístupněn první zásobník, se začal zájem o tato místa znovu probouzet. Práce na zpřístupnění zbylých dvou nádrží pokračovaly až do března 2022, kdy byl dokončen celý komplex tří nádrží. Jak uvedla primátorka Markéta Vaňková, vstává z krásy těchto unikátních „podzemních chrámů“ a velkým zájmem turistů, že investice téměř 150 milionů korun do rekonstrukce byla smysluplná.

Všechny tři nádrže budou zpřístupněny veřejnosti s možností volby mezi průvodcovskou a individuální prohlídkou, a to od středy do neděle mezi 10. a 18. hodinou. Navíc, návštěvnické centrum plánuje organizovat kulturní akce a koncerty vážné hudby, které umocní jedinečnou atmosféru podzemních katedrál. Díky očekávanému nárůstu turistů je možné, že se vstupné do vodojemů stane značně příjmovým zdrojem pro Brno.

Zájemci si mohou rezervovat a zakoupit vstupenky online, v infocentrech turistického informačního centra nebo přímo na místě v obnoveném domku strážného. Základní vstupné je 350 korun, děti do 15 let, studenti a důchodci mají vstupenku za 250 korun. Nejmenší do šesti let jdou do vodojemů zdarma. Rodinné vstupné stojí 800 korun.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!