Brno jako první publikuje data dle standardů otevřených formálních norem

Brno jako první publikuje data dle standardů otevřených formálních norem
Město Brno má již zavedený systém publikace otevřených dat prostřednictvím portálu data.brno.cz.

„Publikace otevřených dat přispívá k transparentnosti hospodaření města a také podporuje podnikatelské nebo akademické aktivity tím, že data může kdokoli využít pro svůj záměr. Nyní Brno jako jedno z prvních měst v České republice začíná s publikací dat dle standardů tzv. otevřených formálních norem (OFN), jejichž garantem pro ČR je Ministerstvo vnitra,“ vysvětlil náměstek primátorky města Brna Tomáš Koláčný.

Kromě technických náležitostí definují OFN i minimální položky (atributy), které u datové sady mají být uvedeny. V případě městem zveřejňovaných kulturních akcí se jedná o „název“, „popis“, „pořadatel“, „umístění“ a „doba trvání“. Tímto způsobem se má zajistit, aby jednotlivé datové sady akcí v České republice, zveřejňované jednotlivými městy a institucemi, byly mezi sebou srovnatelné a kompatibilní. Zatím si totiž strukturu dat města určují podle svého, a proto nejsou data jednoduše srovnatelná a využitelná. V budoucnu to s použitím OFN bude jednodušší. Například právě u datové sady kulturních akcí bude moci snáze vzniknout celorepublikový kalendář, protože každé město přispěje daty ve stejné struktuře.

„Právě kalendář akcí patří k datovým sadám, které začalo Brno publikovat dle standardů OFN jako první. Dalšími datovými sadami jsou turistická místa, sportoviště, sběrné dvory a kontejnery na separovaný odpad,“ uvedl uvolněný zastupitel pro oblast IT Ondřej Kotas.

Od února 2022 mají všechna města povinnost zveřejňovat ve standardu OFN také data z úředních desek, což by mělo přinést zvýšení transparentnosti a potenciál pro vznik nezávislých monitorovacích nástrojů.

„I když se pro většinu obyvatel jedná o neviditelnou technickou změnu, do budoucna může tento krok podpořit vývoj nových aplikací a služeb, ze kterých může mít užitek každý,“ doplnil Tomáš Koláčný.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!