ČERNOŠÍN NABÍZÍ DESÍTKY KROUŽKŮ, OBLÍBENÁ JE I KERAMIKA

ČERNOŠÍN NABÍZÍ DESÍTKY KROUŽKŮ, OBLÍBENÁ JE I KERAMIKA
V Černošíně opět ožívá mimoškolní činnost. Řada zájmových kroužků se přes prázdniny nekonala, a nyní v novém školním roce opět začínají. Kromě sportovních kroužků jsou i kreativní, jedním z nich je kroužek keramiky, který se koná každé pondělí odpoledne.
 „Zájem mají hlavně děvčata, naučí se zpracovat hlínu, po vysušení dáme produkty do pece a následují i další úpravy. Děti mají hlavně radost, že si mohou výrobky odnést domů,“ uvedla Iveta Zíková, jedna z vedoucích kroužku.

Ruční tvorbu má ráda i sedmiletá Karolína Hebíková. „Dnes jsem si vyrobila z hlíny obrys své ruky, až se vypálí, tak ji ještě doplním červeným sklem a domaluji a znova ji dám vypálit. Zkusím si ještě sošku. Na kroužky chodím ráda, kromě keramiky navštěvuji i tanečky pro děti a také zdravotní a dopravní kroužek,“ uvedla šikovná slečna, kterou prý rodiče v tvorbě hodně podporují. „Je to taková naše šikulka, pořád něco vyrábí, pomáhá mi i v garáži. Musel jsem jí udělat i takovou síť na zeď, kam své výtvory věší,“ řekl s úsměvem tatínek Jiří Hebík z Černošína.

Malé město s tisíci sto obyvateli i se spádovými obcemi se může pyšnit tak velkou nabídkou kroužků, že jim mohou závidět i větší města. „Snažíme se dětem vyjít vstříc, aby si každé mohlo najít svůj zájem, případně rozšiřovat své vlohy. Mimo keramiky tu máme také sportovní kroužky, fotbal, stolní tenis a další. Je tu šachový kroužek, ale také hasičský a rybářský, kde máme jedinečné výsledky v soutěži mladých rybářů. Totéž mohu říci i o dopravním kroužku, z toho se naše děti už několikrát dostaly na evropské klání. Chtěla bych ale také pochválit a vyzdvihnout i aktivity zdejších lidí, máme tu šikovné studentky, maminky, dokonce i tatínky, kteří vedou třeba tanečky pro děti, malého skauta, cvičeníčka, zumby, počítače, včelaře, záchranáře a řadu dalších kroužků.  Takových lidí si vážím, nesedí jen tak doma a snaží se něco udělat pro druhé,“ uvedla místostarostka města Dagmar Varousová.

Navíc jsou i další akce, do kterých se mohou k dětem přidat i dospělí. „Ve městě bývají i workshopy – tedy takové výtvarné dílny, některé připravují zdejší maminky, jiné jsou pod městem. Co by také mohlo čtenáře zajímat je expediční výprava na Vlčí horu a Volfštejn s průvodcem,“ dodala Varousová.

Tato  expedice se bude konat pro všechny zájemce, děti i dospělé, a to dne 18. října, kdy je sraz plánován na 14 hodinu u motorestu Vlčák. Účastníci se dozví spoustu informací o geologických zajímavostech, historii i fauně. Výpravu povede průvodce Antonín Hříbal z Tachovského Deníku. V jednání jsou také výlety do Českého lesa, například do Vodního světa a dalších zajímavých přírodních lokalit.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!