Češi a Němci si vyměňují zkušenosti

Češi a Němci si vyměňují zkušenosti
Od Selbu na severu až po Freyung na jihu se v Centru Bavaria Bohemia sešli zástupci přeshraničních institucí, aby společně se zástupci bavorské zemské vlády, české vlády, parlamentů a krajů diskutovali o budoucnosti přeshraniční spolupráce.

Záštitu nad akcí převzala bavorská ministryně pro evropské záležitosti Melanie Huml a ministr kultury České republiky zastoupený náměstkem Mgr. Ondřejem Chrástem.

S ohledem na válku na Ukrajině potvrdila ministryně pro evropské záležitosti Melanie Huml obrovskou aktuálnost spolupráce mezi Bavorskem a Českou republikou. Ve svém úvodním projevu poděkovala zástupcům přeshraničních iniciativ v Bavorsku a České republice za jejich vynikající práci, díky níž se podařilo dobře zvládnout uzavření hranic v počáteční fázi pandemie. Od té doby bavorská zemská vláda realizovala několik úspěšných klíčových projektů, jako je například Nadace pro mezinárodní výměnu mládeže v Bavorsku.

Dobré sousedství vyžaduje neustálou výměnu a kulturu jako společný základ - o tom je přesvědčen náměstek ministra kultury Ondřej Chrást, který sám jako rodák z Františkových Lázní pochází z tohoto příhraničního regionu. Citátem bývalého prezidenta Václava Havla „Evropa jako úkol“ varoval před domněnkou, že dobré soužití v Evropě je samozřejmostí bez našeho přičinění.

Diskuse s velice významnými hosty se zúčastnili také Franz Löffler, předseda krajského sněmu Horní Falce, Walter Jonas, předseda krajského úřadu, a Robert Špoták, hejtman Plzeňského kraje. Karlovarský kraj zastupoval krajský radní Patrik Pizinger. I přesto, že se několik hostů muselo nečekaně omluvit, projevili poslanci velký zájem: Kromě spoluiniciátora setkání, Dr. Gerharda Hoppa, člena zemského sněmu, zdůraznil poslanec a starosta Františkových Lázní Jan Kuchař, senátor Tomáš Fiala, poslanci zemského sněmu Jürgen Mistol a Anna Schwamberger a poslanec Evropského parlamentu Christian Doleschal svůj závazek vůči příhraničnímu regionu. „Evropská integrace žije vpříhraničních regionech. Díky sebevědomí a společnému uvědomění můžeme být motorem česko-bavorských vztahů“, řekl Dr. Gerhard Hopp ve svém uvítacím projevu.

Při diskuzi, kterou moderovala ředitelka CeBB Veronika Hofinger, zazněla řada témat pro budoucí výměnu. Účastníci se zabývali zejména společnými iniciativami ke zlepšení infrastruktury a zdravotní péče, překonáním jazykové bariéry a vzdělávacími projekty, jakož i zlepšením výměny informací akoordinace mezi institucemi. Starosta Waldsassenu Bernd Sommer přirovnal partnerství obcí ke „spojkám“ mezi sousedními zeměmi, které mohou plnit svou důležitou funkci pouze tehdy, pokud mají dostatečnou podporu ze strany hlavních měst. Alfred Wolf, předseda sdružení Via Carolina - Goldene Straße e.V., se zaměřil na lidi z příhraničního regionu a vyslovil se pro více decentralizovaných příležitostí k setkávání. Richard Brunner z Obchodní a průmyslové komory Řezno/Regensburg zdůraznil značný inovační potenciál vysokých škol a podniků a přál by si ještě větší zviditelnění úspěchů z posledních desetiletí: „Lidé v příhraničním regionu mají všechny důvody být hrdí na to, že žijí právě zde.“

Cílem akce bylo udržet a obnovit výměnu informací a zkušeností mezi poslanci z pohraničí a těmi, kteří den co den usilují o dobré vztahy a rozvoj příhraničního regionu. „Vzájemného navazování kontaktů není nikdy dost. Jsem přesvědčen, že ani jediná vteřina, kterou spolu strávíme, není zbytečná," řekl na závěr vedoucí okresního úřadu Thomas Ebeling coby předseda zřizovatelského spolku Centra Bavaria Bohemia. Další setkání zaměřená na aktuální témata spolupráce budou následovat.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!