Cheb: Kulturní dům na Zlatém vrchu chce škola a DDM (TV Západ)

Cheb: Kulturní dům na Zlatém vrchu chce škola a DDM (TV Západ)
Objekt bývalého kulturního domu na Zlatém Vrchu v Chebu je již druhou dekádu bez smysluplného využití. Město velkou stavbu získalo do svého majetku v roce 2002 a všechny pokusy o její využití ztroskotaly především na mimořádně vysokých provozních nákladech. Také demolice budovy se jeví jako velmi nákladná, navíc je v místě technické zařízení na vytápění, které musí zůstat v provozu.

"Jde o železobetonový skelet, který se demoluje poměrně těžko, pokud bychom ho chtěli demolovat. Navíc změny dispozic uvnitř jsou poměrně dobré, ale je to prostě budova z 80. let, kde třeba veškeré sítě jsou už dávno opotřebené, takže by se při případné rekonstrukci musely kompletně vyměnit," uvedl starosta Chebu Antonín Jalovec. 

V minulosti se objevilo několik zájemců o využití prostor a nyní dostává nabídka ještě více konkrétní obrysy.

"Jakákoliv forma záchrany bývalého kulturního domu na Zlatém Vrchu je velmi nákladná, protože pokud si vezmeme jen obnovu toho zařízení a pláště budovy, tak se bavíme o desítkách milionů korun. Což je pro město bez dotačního titulu nezvládnutelné. Veškeré dostupné dotační tituly ovšem počítají s naprosto nekomerčním využitím objektu. Tudíž je pro nás logické ho nabídnout našim příspěvkovým organizacím. Zájem projevila 3. ZŠ, která sídlí v areálu hned vedle té budovy, a Dům dětí a mládeže Sova. Oba dva ředitelé si společně ten objekt prohlédli a konstatovali, že by pro jejich aktivity byl velmi vhodný. 3. ZŠ by tam mohla získat zázemí pro školní družinu, pro některé kroužky a především aulu, kterou škola postrádá. DDM Sova by tam zase mohl mít některé speciální učebny pro technické kroužky, hlavně pro robotiku a další podobně orientované aktivity. Domluvili jsme se, že zahájíme projektovou přípravu vedoucí k tomuto využití objektu. Jakmile to bude možné, požádáme o dotaci z programu na Regeneraci brownfieldů," popsal starosta Chebu Antonín Jalovec.

Objekt, který vznikl v době výstavby sídliště jako kulturní centrum, je již dlouhé roky opuštěný. V dolní části bývala restaurace, uvnitř se nacházela řada prostor včetně kinosálu. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!