Cheb: Nemocnice má nový počítačový tomograf (TV Západ)

Cheb: Nemocnice má nový počítačový tomograf (TV Západ)
Chebská část Karlovarské krajské nemocnice získala během tří týdnů nový počítačový tomograf za 24 milionů korun. Přístroj, který zkrátí dobu vyšetření a umožní lepší výsledky při nižším zatížení pacienta, má i řadu dalších výhod oproti dosluhujícímu zařízení.

"V první řadě se jedná o, místo 64, 128řadý detektor u tohoto CT, tedy 128spirálové CT. Čili tento přístroj je rychlejší.  Další věc. Díky tomu, že umožňuje provádět tzv. iterativní rekonstrukce, tak jsme schopni provádět i vyšetření, řekněme, s nižší dávkou při zachování kvality zobrazení, resp. ty obrazy jsou spíše ještě lepší, znatelně lepší, než byly na tom předchozím přístroji. Můžou se tady odstraňovat artefakty, které způsobují různé kovové implantáty, zubní výplně a podobně. To CT je celkově rychlejší, takže lidi nemusí zadržovat dech na tak dlouhou dobu. Jsou tady nové vyhodnocovací stanice, tzv. singlově. To je úplně nový systém, který jsme doposud neměli, resp. měli, ale měli jsme úplně první verzi, teď máme vylepšené verze, takže je tady zase velice vylepšení softwarového zpracování CT vyšetření," přiblížil hlavní výhody nového přístroje Martin Trpák, zástupce primáře radiologického oddělení. 

Tomograf byl pořízen z dotace evropského fondu REACT-EU. Chebská nemocnice si za dalších 9 milionů zajistila pětiletý pozáruční servis.

Na pracovišti podstoupí vyšetření na CT mozku, páteře, břicha či plic, ale také zobrazení cévního systému, okolo 5700 lidí ročně. Instalace nového tomografu trvala 23 dní. 

K cíli postupuje také rekonstrukce levé části pavilonu B za zhruba 240 milionů korun, kterou od podzimu 2019 převzal po odstoupení původního sdružení firem Metrostav. 

"Ta nešťastná doba, která je dnes, má samozřejmě vliv jak z pohledu dodavatelských firem, tak z pohledu dostupnosti materiálů, takže se s tím Metrostav trošku v některých částech potýká. V tuto chvíli se dokončují vzduchotechniky, kde by mělo nastoupit více lidí. Na vzduchotechniku jsou navázané další práce elektrikářské, slaboproud atd. Dokončeno by to mělo být 19. září. Předpokládáme, že dojde k nějakému postupnému přebírání, ale do konce září, max do půlky října, si myslíme, že chebská nemocnice získá velmi moderní, skvělé prostory, vybavené na úrovni fakultních nemocnic. Když to vezmeme jako celek tzn. nejen stavbu, ale i ty přípravné projektové práce, stavební dozory a pak hlavně vybavení nábytkem a přístroji, tak už se dostáváme někam ke tři čtvrtě miliardy korun. Ta stavba samotná s projektovými pracemi je zhruba  560 milionů korun. Ta druhá etapa, která se teď realizuje, ta byla vysoutěžena za 240 a prostavěnost je v tuhle chvíli 190 milionů korun a dalších 50 milionů korun jsou peníze, které se soutěží zvlášť a to jsou na nábytek, zdravotní přístroje atd. Celkem na zdravotní přístroje, na tu modernizaci chebské nemocnice bylo v tomto celkovém projektu vyčleněno zhruba 170 milionů korun," uvedl náměstek karlovarského hejtmana Dalibor Blažek. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!