Cheb: Pětice klasických pohádek pro současné rošťáky

Cheb: Pětice klasických pohádek pro současné rošťáky
V pořadí čtvrtou premiérou Extra echt epesně české sezóny bude v neděli 11. prosince od 15 hodin pohádková podívaná pro děti od 5 let, nazvaná Bylo nebylo za devatero horami. Přímo pro chebské divadlo ji napsal dramatik Patrik Boušek.

Karel Jaromír Erben a Božena Němcová sebrali přibližně před 170 lety nejkrásnější české pohádky. Rozumí jim ale ještě dnešní děti? Vědí, co je ručnice, měšec nebo kosa? A tak přichází největší pohádkář všech dob Kájen, který ve svém pořadu Bylo nebylo spolu s dětmi rozhodne, jaké příběhy zůstanou zachovány a jaké skončí v propadlišti dějin. Inscenace představí pětici méně známých pohádek O kocouru, kohoutu a kose, O spravedlivém Bohumilovi, Jirka s kozou, Osud a Jezinky.

Režisérka Hana Marvanová (Smith & Wesson, Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách) volí při vyprávění klipovitou formu, srozumitelnou dětem dnešní zrychlené doby. Zásadní roli má hravá choreografie Lukáše Šimona, barevná výprava Anny Chrtkové, disponující moderními technologiemi, i různorodé kostýmy Lindy Holubové. Inscenace využívá hudebních nahrávek i doprovodu živé kapely pod vedením Jiřího Švece.

„Myslím, že velké množství slov může být pro dětského diváka náročné k uvnímání, proto je v naší pohádce činoherní, pohybová, hudební a výtvarná složka vyrovnaná tak, aby si děti od slov mohly na chvíli i odpočinout,“ uvedla režisérka Marvanová.

K pohádce Bylo nebylo za devatero horami nabízí Západočeské divadlo také tvořivou dílnu na téma České pohádky. Spolu s divadelním lektorem Petrem Bařinou si v ní budou děti povídat o zhlédnutém představení a společně zakreslovat ty nejzásadnější momenty z každého příběhu.

Po premiéře 11. prosince se pohádka bude hrát především dopoledne pro školy, nejbližší odpolední reprízy pro veřejnost jsou na programu 30. prosince a 22. ledna, vždy od 15 hodin.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!