Cheb: Školky a jesle zdraží, úlevy zůstanou (TV Západ)

Cheb: Školky a jesle zdraží, úlevy zůstanou (TV Západ)
Město Cheb se chystá zdražit školkovné i poplatek za umístění v jeslích. K tomuto kroku se odhodlalo po dlouhých letech, kdy současné ceny neodpovídají nákladům.

"My jsme o tom zvýšení uvažovali poměrně dlouho, do toho zasáhla koronakrize, tak jsme to odkládali až na letošní rok, kdy už se to snad trošku stabilizuje. Poplatek za školku a jesle v Chebu se neměnil snad 20 let a zůstal ve výši 300 korun, což je extrémně nízká částka. Proto jsme rozhodli, že od 1. září zvýšíme poplatek na 500 korun u školek a 1000 korun u jeslí. I tak budeme v případě školek patřit k podprůměru, příp. k těm stále levnějším v rámci celé ČR. Já zdůrazním, že tento poplatek neplatí předškoláci a neplatí ho ani děti ze sociálně potřebných rodin, které pobírají dávky v hmotné nouzi," popsal starosta Chebu Antonín Jalovec. 

Příjem ze školkovného je součástí rozpočtu každého zařízení. Jeho zvýšení nebude mít vliv na příspěvek města. Školky by tak měly získat více financí na rozvoj. 

"Ty peníze jsou příjmem školky. Nebudeme jim nijak snižovat příspěvek z městského rozpočtu. Což znamená, že se jim navýší možnost financovat svůj provoz, zkulturnit např. přemalovat své prostory, dovybavit je, nakoupit hračky či venkovní prvky do zahrad. Což by mělo vést k tomu, že se to rodičům vrátí v podobě lepšího prostředí pro jejich děti," potvrdil Jalovec. 

V Chebu funguje celkem šest Mateřských škol a jedny jesle, které jsou ve stejné budově jako stacionář pro děti s očními vadami. I letos měli rodiče kvůli pandemii možnost elektronicky předzapsat děti do chebských mateřských škol. Běžné zápisy probíhají do do 14. května.  

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!