Cheb: Stavba lávky na Švédský vrch pokračuje, cena se zvýší (TV Západ)

Cheb: Stavba lávky na Švédský vrch pokračuje, cena se zvýší (TV Západ)
Sledovanou stavbu chebské lávky přes koleje na Švédský vrch po více než dvou měsících odstávky opět ovládl stavební ruch. Původní dodavatel, který se potácí v insolvenčním řízení, zastavil práce na začátku srpna.

Po počátečním šoku se podařilo městu jako celku získat nového stavitele, počítá však musí s navýšením celkové ceny.  

"Lávka na Švédský vrch pokračuje. Povedlo se sehnat a zasmluvnit firmu, která převzala výstavbu po firmě, které byla zakázka vypovězena. Výsuvy pokračují. Poslední výsuv by měl být realizován na začátku února příštího roku. Pak budou následovat dokončovací práce a napojení a všechny práce související s tím, že konečný termín by měl být konec srpna," popsal místostarosta Chebu Pavel Pagáč. 

Bezmála 400 metrů dlouhé přemostění přes železniční kolejové vedení měl podle původního projektu vyjít na 90 milionů korun. Vysoutěžená cena poskočila na zhruba 120 milionů korun, ke které se ovšem musely připočítat i náklady na vlakové výluky. V nynější situaci se přidává také skokové navýšení vstupních nákladů.

"Určitě se projeví a dost velkým způsobem, protože samozřejmě tak, jak byla zakázka vytendrována v předešlých letech, tak byla v nižší cenové úrovni a teď, jak byla zakázka zadána jednacím řízením bez uveřejnění, je zasmluvněna v současných cenách stavebních prací, proto je tak jasný nárůst těchto cen. Cena stavby celkově by měla vyšplhat až 250 milionů korun," dodal Pagáč. 

Železobetonová konstrukce skládající se ze čtrnácti postupně vyrobených a vysunutých segmentů, se klene až 10 metrů nad úrovní terénu. Obyvatelům čtvrti Švédský vrch zkrátí cestu do centra a milovníkům vlaků umožní výhled na rušný železniční dopravní uzel.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!