Chebsko: Narůstající seismická aktivita straší obyvatele

Chebsko: Narůstající seismická aktivita straší obyvatele
Od června se stupňující zemětřesná aktivita vyvrcholila včera prozatím několika silnějšími otřesy. Odborníci z Geofyzikálního ústavu AV ČR vyzvali svědky k vyplnění makroseismického dotazníku.

"Od června 2017 pozorujeme zvýšenou seismickou aktivitu v oblasti západních Čech. Včera , tj. 11.7. kolem třinácté hodiny došlo k několika otřesům o magnitudu zhruba 3,5. Ohniska se nachází severovýchodně od města Luby v hloubce okolo 9km. Přesnější lokalizace budou k dispozici během dneška. Otřes této síly byl pocítěn na mnoha místech v okolí," uvádí na svém profilu.

I čtenáři našich stránek hojně komentovali otřesy na území celých západních Čech i Německa.

Situaci budeme nadále sledovat a naše čtenáře průběžně informovat.

Odkaz na dotazník je zde.

V případě vnímání otřesů platí základní pravidla pro chování obyvatel, tedy zachovat klid, připravit se na případné další otřesy, případně informovat o případných škodách či zraněních záchranáře na tísňových linkách.

"Na stránkách asociace Záchranný kruh je několik důležitých informacích o chování během zemětřesení. Primárně jsou zaměřené spíš pro cestovatele, kteří se mohou dostat do oblastí s hrozbou silných zemětřesení. Informace naleznete zde. V podmínkách Karlovarského kraje, kdy hrozba zemětřesení vyšší magnitudu je velmi nepravděpodobná, platí především pravidlo zachování klidu, a také možnost získat informace a rady k chování obyvatel na tísňových linkách," informovali hasiči na svých stránkách.


zdroj: Geofyzikální ústav AV, HZS Karlovarského kraje 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!