Chlapec z babyboxu zemřel. Zabila ho matka

Chlapec z babyboxu zemřel. Zabila ho matka
Příčinou úmrtí byla závažná poranění, která vznikla úmyslným cizím zaviněním. Kriminalisté ustanovili ženu, která chlapce porodila a obvinili ji ze zvlášť závažného zločinu vraždy.

V neděli dne 23.7.2017 přijali policisté oznámení, že v časných ranních hodinách bylo do babyboxu v Plzni, na Denisovo nábřeží vloženo novorozené dítě mužského pohlaví.

Po jeho převozu do Fakultní nemocnice v Plzni a následném vyšetření lékaři bylo zjištěno, že někdo mohl novorozenci způsobit vážnou újmu na zdraví nesouvisející s porodem. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení a případ začali dle věcné a místní příslušnosti prověřovat kriminalisté Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje ve spolupráci s kriminalisty z Městského ředitelství policie Plzeň.

Hned na prvopočátku kriminalisté prováděli šetření v okolí babyboxu, ve velmi krátkém čase se jim díky intenzivnímu prověřování podařilo zaznamenat pohyb vozidla a také osobu, která dítě do babyboxu umístila. Provedenými výslechy dále ustanovili matku, která chlapce porodila. Následující den (24.7.2017) bylo policistům oznámeno, že novorozenec na následky závažných poranění v nemocnici zemřel.

 S ohledem na všechny zjištěné skutečnosti, po provedení potřebných úkonů a precizním zadokumentování případu pak vrchní komisařka Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje zahájila trestní stíhání 30leté ženy jako obviněné pro zvlášť závažný zločin vraždy. "Žena měla utajovat svoje těhotenství. V neděli v inkriminovanou dobu porodila bez přítomnosti jiné osoby v koupelně svého bydliště v Plzni zdravé novorozeně mužského pohlaví. Již v průběhu gravidity ale pojala úmysl uskutečnit hrůzný plán. Bezprostředně po porodu se za použití hrubého násilí chlapečka snažila usmrtit, kdy ji však v koupelně vyrušila její matka, která o těhotenství své dcery do té doby neměla tušení," líčí policejní mluvčí Markéta Fialová.

Rodička svou matku požádala o převoz novorozence do babyboxu, kam byl také dne 23.7.2017 v 6.10 hodin umístěn. U dítěte byla v nemocnici posléze zjištěna závažná poranění, která nemohla vzniknout při porodu, ale pouze úmyslným cizím zaviněním, a na jejichž následky druhý den novorozenec zemřel.

 Dle trestního zákoníku ženě hrozí až výjimečný trest.

Štítky: babyboxpolicie

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!