Cvičení IZS mělo za téma pád letadla mezi diváky leteckého dne

Cvičení IZS mělo za téma pád letadla mezi diváky leteckého dne
Jednotky hasičů ze III. stupně požárního poplachu, jednotky hasičů ze sousedního Německa, posádky policie, hlídky městské policie, výjezdové skupiny zdravotnické záchranné služby z Karlovarského a Plzeňského kraje, lékaři a ostatní personál Karlovarské krajské nemocnice, členové Bavorského červeného kříže.

Ti všichni ve středu 8. června v dopoledních hodinách na výzvu operačního střediska vyjížděli k letecké havárii v prostoru letiště Cheb. Jednalo se o cvičení IZS, zaměřené na událost s velkým počtem zraněných osob. Podle námětu cvičení spadlo v průběhu leteckého dne jedno letadlo do prostoru diváků. Ve vraku letadla zůstali zaklíněné osoby, na ploše letiště pak po nehodě bylo nutné postarat se o padesát zraněných osob. Figuranti z řad studentů chebských škol byli namaskováni podle různě závažného poranění, což ještě lépe simulovalo reálnost letecké nehody. U událostí podobného rozsahu je nutná dokonalá koordinace všech zasahujících složek, je potřeba správné roztřídění zraněných podle vážnosti zranění a jejich odsun do lékařských zařízení. Zde je zase potřeba připravit vše pro příjem většího počtu zraněných osob. Na průběh cvičení dohlíželi rozhodčí, vyhodnocení může přinést náměty pro zlepšení samotné spolupráce na místě zásahu.

Součástí cvičení byla aktivace informační linky, která má za úkol poskytnout nezbytné informace příbuzným účastníků nehody. Tato linka se aktivuje u mimořádných událostí, kde je předpoklad velkého počtu zraněných osob a slouží ke koordinací informací o tom, ve kterém zravotnickém zařízení se účastníci této událostí nacházejí.

Zdroj: HZS Karlovarského kraje


Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!