Další várka reflexních vestiček putovala do mateřských školek

Další várka reflexních vestiček putovala do mateřských školek
Reflexní vestičky představují jednoduchý, ale efektivní způsob, jak zvýšit bezpečnost dětí. Náměstek primátora odpovídající za školství Jakub Rychtecký včera osobně předal 66 reflexních vestiček do tří pardubických mateřských školek.

Stavil se pozdravit a předat „vánoční dárek“ do MŠ Mladých, MŠ K Polabinám a do MŠ Sluníčko. Tímto vše jen začíná. Čekalo se na dodávky a v brzké době se bude předávat 502 vestiček do ostatních školek. Přibližně od roku 2019 se podařilo rozdat 3 300 reflexních vestiček.

Program prevence kriminality a zvyšování bezpečnosti letos zafinancoval tento projekt zhruba 60 000 korun. Každá mateřská školka si mohla sama vybrat konkrétní typ a velikost reflexních vestiček. Některé paní ředitelky MŠ preferovaly vestičky zapínací, jiným vyhovovaly více ty přes hlavu. K dispozici byla dvě barevná provedení, žlutá a oranžová. Připraveny jsou i rezervní zásoby, protože celkově bylo vyrobeno kolem 950 vestiček. 

Náměstek primátora Jakub Rychtecký neváhal a rovnou dětem reflexní vestičky oblékal na sebe, aby hned zkontrolovaly, jakou v nich dělají parádu. „Výchovu dětí k bezpečnosti v dopravě pokládám za velmi důležitou. Každá mateřská školka absolvuje řadu procházek po městě, navštěvují různá umělecká představení, a tím pádem se pohybují často pěšky. Reflexní vestu vnímám jako základní prvek, který bezpečnost našich dětí garantuje právě svojí viditelností. Po nastoupení do funkce mě velice mrzelo, že vybavenost mateřských školek v tomto ohledu nebyla, a začali jsme situaci napravovat. Přemýšleli jsme, jakou konkrétní podobu by vestičky měly mít. Chtěli jsme skloubit myšlenku bezpečnosti a zároveň patriotismu. V dětech chceme vychovat hrdost ke svému městu, a proto na sobě vestičky nesou znak a název města Pardubice,“ vysvětlil konečnou podobu pardubických vestiček náměstek primátora.

Pozitivní reakce na reflexní vestičky byly ve všech navštívených školkách. „S ohledem na bezpečnost našich dětí jsme moc rádi za zavedení reflexních vestiček do mateřských škol. Zvyšují viditelnost dětí během jejich doby strávené venku a my je využíváme při všech venkovních aktivitách. Pedagogové velmi dbají na bezpečnost dětí a reflexní vestičky jim v jejich práci značně pomáhají. Nyní už máme vestičky kompletně pro celou školku. Jsem moc ráda, že jsme si mohli vybrat velikost a konkrétní typ,“ uvedla paní ředitelka Eva Králíčková MŠ Mladých, kam putovalo 26 oranžových reflexních vestiček.

Reflexní vestičky budou v lednu putovat dál do: Ratolest, dětská péče a léčebná rehabilitace, MŠ Pastelka, MŠ Doubek Pardubice-Svítkov a Lány na Důlku, MŠ Pardubice Wintrova, MŠ Motýlek, MŠ Pardubice Benešovo náměstí, Lentilka, MŠ Dubina Erno Košťála, MŠ Kamarád, MŠ Kytička, MŠ Zvoneček, MŠ Pardubice Pospíšilovo náměstí.

Předání vestiček zdůraznilo význam bezpečnosti dětí, ale také posílilo pouto mezi městem a mateřskými školkami v Pardubicích.

Zdroj: TZ Pardubice.eu

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!