Den otevřených lesů na Božím Daru ukáže, proč je důležité v lese hospodařit 

Den otevřených lesů na Božím Daru ukáže, proč je důležité v lese hospodařit 
První ročník akce, na kterou je 18. června 2022 zvána široká veřejnost v lesích po celé České republice, si klade za cíl ukázat principy trvale udržitelného hospodaření v lese a jejich důležitost pro vyrovnání se s dopady klimatické změny. Jejím pořadatelem je Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR (SVOL). Do božídarských městských lesů se můžete vydat úderem 10 hodiny s jejich správcem ing. Karlem Picurou. 

„Nestátní vlastníci lesů přistupují k péči o své majetky s hlavní motivací – hospodařit trvale udržitelným způsobem a předat lesy dalším generacím v co nejlepší kondici. I přes rozsáhlou kůrovcovou kalamitu se nesmí vzdát, protože na kondici lesů závisí mimo jiné možnosti hospodaření s vodou, podíl CO2 v ovzduší i další skutečnosti, které ovlivňují kvalitu života celé společnosti. Rádi bychom to veřejnosti názorně ukázali.“ říká předseda SVOL Jiří Svoboda. 

Ing. Karel Picura, lesní správce Městských lesů Boží Dar, upřesnil: „Naše lesy by mohly vyprávět:  v 17. století byly pro potřebu místních dolů téměř celé vytěženy. Město je pak spravovalo pod přísným dozorem až do roku 1953. Následně byly zestátněny a do majetku města se vrátily až po roce 1991. Jak hospodaříme v našich lesích v současnosti, si ukážeme 18.června.“

Kam se návštěvníci Dne otevřených lesů podívají? 

Od boudičky č. 12 Ježíškovy cesty se vydají do oblasti Božídarského rašeliniště, kde seznámí se základními principy hospodaření v lese. 

Registrace na akci předem není nutná. Doporučujeme pevnou obuv a vhodné oblečení i pro případ deště. Vycházka je vhodná i pro děti. 


Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!