Dopravní výchova pro předškoláky prověří jejich znalosti

Dopravní výchova pro předškoláky prověří jejich znalosti
Tento týden odstartovalo finále dopravní výchovy předškolních dětí mateřských škol na území centrálního městského obvodu Plzně.

Svoje znalosti na dopravním hřišti 33. ZŠ si prakticky vyzkouší více než 400 dětí během následujících týdnů.

 „Jsem velmi rád, že se epidemiologická situace začala zlepšovat a můžeme dopravní výchovu letos uspořádat. V loňském roce se bohužel nepodařilo akci uspořádat, což mrzelo nejen nás, ale i předškoláky. Letos jsme akci naplánovali tak, abychom maximálně dodrželi bezpečnostní opatření k zajištění ochrany zdraví všech účastníků. Děti jsou proto rozděleny do skupin, které se vzájemně nepotkávají a stanoviště jsou průběžně desinfikována,“ vysvětluje I. místostarosta Petr Baloun.

Všechny děti mají na hřišti za úkol projít čtyřmi stanovišti a splnit jednotlivé úkoly. Na stanovišti, které zajišťuje Policie ČR absolvují jízdu na dopravním hřišti a na druhém stanovišti jízdu zručnosti. Městský obvod Plzeň 3 pro tyto účely zakoupil 10 koloběžek a 10 ochranných přileb, které mají děti k dispozici. Další stanoviště je pod patronací Městské policie Plzeň a předškoláci si zde vyzkouší správné přecházení vozovky po přechodu pro chodce. Poslední stanoviště je věnováno dopravním značkám a dopravnímu značení vůbec, tady dohlíží zástupci BESIPu. Kromě výše uvedených složek se akce účastní také AUTO KLUB Plzeň v AČR.

 „Myslíme si, že dopravní výchova je pro děti velmi důležitá, nejen kvůli tomu, že se naučí orientovat se v silničním provozu. Neméně důležité je, aby děti ztratily strach z policistů a strážníků v uniformě, aby pochopily, že se na ně mohou kdykoliv obrátit s žádostí o pomoc a nemusí se jich bát,“ říká starosta centrálního městského obvodu David Procházka.

S ohledem na platná opatření se neuskuteční ani hromadné předávání „řidičských“ průkazů a dárků. O tyto dárky předškoláci však rozhodně nepřijdou. Každý účastník obdrží odznak absolventa a další drobné dárky, které jim budou předány ve školkách.

Následující finálové dopravní výchovy se uskuteční v termínech: 28. května, 3., 4., 9. a 10. června 2021 opět na dopravním hřišti 33. ZŠ v ulici Terezie Brzkové v Plzni.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!