DPP vybírá nový hlas pro autobusy a tramvaje MHD, o vítězi rozhodnou cestující formou ankety

DPP vybírá nový hlas pro autobusy a tramvaje MHD, o vítězi rozhodnou cestující formou ankety
Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) ve spolupráci s hl. m. Prahou, ROPIDem a IDSK vybírá nový hlas pro autobusy a tramvaje na městských a příměstských linkách Pražské integrované dopravy.

O vítězi rozhodne přímo veřejnost v on-line anketě na webu DPP na www.dpp.cz/novyhlas. V anketě lze hlasovat pouze jednou pro jeden ze čtyř hlasů, které do finále vybrala odborná komise. Anketa poběží měsíc, hlasovat lze do nedělní půlnoci 19. června 2022. Jak nové hlasy zní v běžném provozu, si cestující mohou poslechnout na vybraných spojích tramvajové linky č. 9 Sídliště Řepy – Spojovací a autobusové linky č. 136 Sídliště Čakovice – Jižní Město.

Mezi hlasy, které se dostaly do finále, jsou rovnoměrně po dvou zastoupeny dámy i pánové. Účastníci ankety si budou moct před samotným hlasováním nejdříve vyslechnout ukázky provozních hlášení všech čtyř kandidátů, než se definitivně rozhodnou pro svého favorita. Hlasy jsou anonymní, označeny pouze číslovkou, tj. Hlas 1, Hlas 2 atd. Naživo se cestující s hlasy kandidátů mohou setkat na vybraných spojích tramvajové linky č. 9 a autobusové linky č. 136. Každý hlas je nahrán v jedné tramvaji a jednom autobusu (celkem osm pořadí každý den), přičemž tato vozidla jsou označena speciálním vnějším i vnitřním polepem upozorňujícím na anketu, včetně QR kódu, po jehož načtení se cestující dostane přímo do on-line ankety. Jízdní řády vozidel s kandidáty na nový hlas autobusů a tramvají Pražské integrované dopravy včetně pravidel ankety cestující naleznou na úvodní stránce webu DPP na www.dpp.cz

„Vítěz ankety si převezme pomyslnou štafetu od paní Dagmar Hazdrové, legendární hlasatelky Československého a Českého Rozhlasu, která v roce 1968 během invaze vojsk Varšavské smlouvy vysílala nepřetržitě 52 hodin, a která je dlouholetým hlasem autobusů a tramvají pražské MHD. Provozní hlášení a názvy zastávek pro Prahu nahrává už bezmála 30 let, naplno od roku 1996. Paní Hazdrová si přála už ukončit tuto dlouholetou spolupráci a předat žezlo dál. Proto s DPP, ROPIDem a IDSK hledáme její důstojnou následovnici nebo následovníka, i když víme, že to nebude mít vůbec jednoduché. Na zastupitelstvu jsme na můj návrh odsouhlasili také udělení čestného občanství paní Hazdrové, která si ho za dlouholetou službu hlavnímu městu velmi zaslouží,“ řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady DPP.

Úkolem vítěze bude znovu namluvit všechna stávající provozní hlášení a názvy zastávek, které cestující znají z běžného provozu na tramvajových a autobusových linkách pražské MHD i u příměstských autobusů v rámci systému Pražské integrované dopravy. Celkem se jedná o zhruba deset tisíc nahrávek. Kromě toho bude muset vítěz průběžně nahrávat všechny změny či nové zastávky, které vzniknou např. na tramvajových tratích, které DPP postaví, při trvalých nebo dočasných změnách autobusových linek nebo při zapojení dalších oblastí do Pražské integrované dopravy.

„Každá linka metra samostatně a dohromady autobusy i tramvaje pražské MHD mají svůj vlastní hlas. Na lince A je to Světlana Lavičková, na lince B Eva Jurinová, na lince C Tomáš Černý, u autobusů a tramvají Dagmar Hazdrová. Jsou to školené, profesionální hlasy, s výbornou výslovností, na jedné straně příjemné, na druhé straně dostatečně rázné, s potřebnou dynamikou a dikcí. Nejdůležitějším faktorem je, aby v běžném provozu MHD bylo provozním hlášením dobře rozumět. A to za každého stavu, tj. ve vozidle plném cestujících, při jeho rozjezdu, brždění či plné rychlosti, při jízdě po různých površích pražských komunikací, kdy ve vozidlech zní řada jiných zvuků či vibrací technologických částí dopravních prostředků. U některých typů hlasů, resp. výslovnosti se stává, že některé slabiky nebo hlásky nejsou v určitých situacích vůbec slyšet, čímž se hlášení stává nesrozumitelné. Výběr hlasů pro provozní hlášení v MHD je proto poměrně složitá záležitost, kdy nerozhoduje jen to, jestli se hlas líbí či nelíbí, ale řada technických faktorů,“ vysvětluje Jan Barchánek, vedoucí Jednotky Provoz Autobusy DPP

S výběrem nového hlasu pro autobusy a tramvaje DPP začal na přelomu let 2019 a 2020, nicméně kvůli pandemii covidu-19 byl celý proces odložen na dobu, kdy se MHD vrátí do normálního provozu. DPP oslovil desítky profesionálních moderátorů, herců, žen i mužů, jejichž hlasy by se pro provozní hlášení hodily, a kteří by byli současně ochotni tuto činnost dlouhodobě pro pražskou MHD vykonávat. Jejich nahrávky pak DPP ve spolupráci s ROPIDem a HMP otestoval za simulovaného provozu v běžných dopravních prostředcích. Do semifinále se dostala desítka kandidátek a kandidátů, jejichž hlasy v provozních zkouškách obstály. Z nich pak odborná komise, ve které zasedli např. odborníci z Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR, Českého rozhlasu, Kabinetu hlasové a mluvní výchovy DAMU, ale i samotná Dagmar Hazdrová, letos v březnu vybrala kvarteto finalistů splňující požadavky na správnou výslovnost.

„Všechny čtyři hlasy se budou většině cestujícím znát povědomé. Určitě je slyšeli na divadelních představeních nebo v dabingu ve známých filmech či seriálech. Filmoví znalci možná budou rovnou umět identifikovat, kterou postavu, ve kterém filmu či seriálu naši finalisté namluvili. Jejich identitu ale odhalíme až po skončení ankety, aby jména kandidátů neovlivňovala rozhodování hlasujících. Do konce letošního června vyhlásíme výsledky ankety, představíme vítězku nebo vítěze i zbylé finalisty a po podpisu smlouvy začneme s nahráváním. Bude se realizovat v profesionálním studiu, jako první budeme nahrávat všechna provozní hlášení a názvy zastávek na území Prahy, kterých jsou necelé dvě tisícovky. Následovat budou zastávky ze Středočeského kraje, resp. z oblastí integrovaných do PID. Předpokládáme, že první nahrávky nového hlasu bychom mohli nasadit nejdříve v tramvajích na přelomu letošního září a října,“ uzavírá Petr Hloch, vedoucí jednotky Provoz Tramvaje DPP.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!