Hnědásek podunajský - nový druh pro Český les a první nález pro Čechy

Hnědásek podunajský - nový druh pro Český les a první nález pro Čechy
Nový druh motýla pro byl nalezen během exkurze pro veřejnost na Domažlicku. Jedná se o první geneticky potvrzený nález kriticky ohroženého hnědáska podunajského v CHKO Český les i celém Česku.

Dva dny před Štedrým dnem to potvrdila genetická analýza.

V červenci roku 2021 proběhla exkurze s názvem “Motýli od Černé Řeky”. Hlouček účastníků se vydal po mezích, květnatých pastvinách a loukách z Černé Řeky na Jindřichovu Horu. Měli se seznámit s místními druhy motýlí fauny, jmenovitě modráskem bahenním a vřetenuškou mokřadní. Ty se najít nepovedlo, ale útěchou byl odchyt vzácného ohniváčka černočárného a ohniváčka modrolesklého,“ popisuje Zuzana Blažková, zooložka Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která exkurzi vedla.

Zlom nastal pozorováním netypických “hnědásků jitrocelových”, kteří nesli neobvyklé vnější znaky. Exkurze má být především poučná, účastníci si tak mohli sami prohlédnout a porovnat tyto exempláře s učebnicovými jedinci hnědáska jitrocelového na stejném místě. Byly pořízeny fotografie, které zooložka rozeslala ke konzultaci zkušenějším odborníkům v západních Čechách, jižních Čechách a Vsackých Beskydech. Původní determinace vylučující hnědáska jitrocelového byla přijata chladně, a tak Z. Blažková provedla následující týden odchyt dvou exemplářů pro srovnávací preparaci a genetickou analýzu. Tu provedl RNDr. Zdeněk Faltýnek Fric, Ph.D. z Entomologického ústavu Akademie věd.

„Genetická analýza - tzv. DNA barcoding–potvrdila, že se jedná hnědáska podunajského. Doposud se předpokládalo, že se tento druh v ČR vyskytuje pouze na lesostepích jižní Moravy. Současný nález z Českého lesa tak lze považovat za senzaci,“ dodává Zuzana Blažková.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!