Jak se v létě dobře vyspat a nebudit se horkem

Jak se v létě dobře vyspat a nebudit se horkem
Spánek je důležitou součástí našeho života. Jenomže s příchodem teplot atakujících třicítku, je mnohdy náročné zabrat, nebudit se horkem ve skrz naskrz propocené oblíbené darované noční košili a vyspat se nerušeně až do rána. Jaké triky a tipy aplikovat, abyste se nerušeně vyspali i během dusných letních nocí? Spánek v létě již nemusí být vaší noční můrou, pokud si osvojíte několik základních návyků.

Na spánek se připravte večerním rituálem

Než zalehnete večer do postele, věnujte několik minut večernímu rituálu. Ten by se měl ideálně skládat z ledové sprchy, popřípadě zklidňující koupele s oleji na aromaterapii, kterou následně zakončíte studenou vodou. Právě ledová voda totiž vaše tělo osvěží a nebudete se potit ihned po ulehnutí. Cestou do ložnice si v kuchyni nalijte do skleničky studenou vodu, v mrazáku si vyzvedněte pyžamo a pokračujte do ložnice.

Trik s pyžamem v mrazáku si zamilujete

Překvapila vás část s noční košilí či pyžamem, které si vyzvednete v mrazáku? Ač se může tato metoda zdát na první pohled směšná, jakmile si ji osvojíte, nedáte na ni dopustit. Dámské noční košile i pánská pyžama vložte do lednice či mrazáku před sprchou. Díky tomu se zchladí a nespavost a noční pocení vás již nebude trápit. Nevíte, jak vybrat noční košili nebo pyžamo? Nezáleží na tom, z jakého materiálu je pyžamo vyrobené, trik s chladničkou skvěle funguje jak na saténová pyžama, bavlněná pyžama, tak i na ta vyrobená z umělých vláken.

Nezatracujte nošení noční košile a pyžama

Klasická pyžama a jejich nošení během letních měsíců rozhodně nezatracujte. Mohou vám totiž prokázat velkou službu. Materiály nočních košil a pyžam, vás mohou během spánku ochladit (saténové noční košile), ale také efektivně odvádět váš pot (bavlněné noční košile). Nadměrné noční pocení během parných letních nocí tak vyřešíte nejenom savým polštářem s přikrývkou, ale také praktickou noční košilí, bavlněným spodním prádlem na spaní nebo tradičním pyžamem. Nezáleží na tom, zda rádi spíte v barevná noční košili, noční košili s potiskem nebo spodním prádle, sázejte hlavně na pohodlí.

Větrák u postele s kostkami ledu

Pro zdravý spánek i během léta, který nebude přerušovat neustálé buzení horkem, je důležité také vybavení ložnice. Málokdo z vás má vedle postele umístěný větrák, ale věřte tomu, že investice do něj se vám vyplatí. Pokud před něj těsně před spaním naaranžujete také mísu s ledem, budete si během spánku užívat příjemný vlahý vzduch a nic vás během noci nevzbudí.

Dodržujte základní spací návyky

Potíže se spánkem během vlny veder spolehlivě zažene také dodržování základních spacích návyků. To znamená usínání ve stejnou hodinu každý den, kvalitní postel s pohodlnou matrací, na níž je radost usínat a omezení modrého světla z displejů chytrých telefonů a počítačů alespoň hodinu před spaním. Zkvalitnit váš spánek mohou také bylinky a čaje na spaní, co snižují stres a výskyt zlých snů. Nebojte se během léta častěji měnit povlečení a bavlněné noční košile a pyžama, která jsou nasycena potem, prát klidně každý den.

Spaní v ponožkám v létě?

Otázkou zůstává, zda spát během léta v ponožkám, či nikoli. Jste-li na ně zvyklí a usínání bez teplých ponožek je pro vás nemyslitelné, vložte je před spaním společně s pyžamem na chvilku do chladničky či mrazáku. Tak zabráníte zpoceným nohám ihned po ulehnutí do postele.

Také během vlny veder si můžete užívat luxusu zdravého usínání a užívat si ničím nerušený kvalitní spánek po celou noc. Klíčem k úspěchu je večerní rituál, nastavení ideálních podmínek v ložnici a v neposlední řadě také pohodlné dámské pyžamo či noční košile pro ženy, a příjemné pyžamo či volné spodní prádlo pro muže. Nevíte-li si rady s tím, jak vybrat pyžamo, vždy preferujte pohodlí. To je totiž pro kvalitní spánek nejdůležitější.

Zdroj obrázku 1: Shunevych Serhii / Shutterstock.com
Zdroj obrázku 2: Antonio Guillem / Shutterstock.com
Zdroj obrázku 3: fizkes / Shutterstock.com
Zdroj obrázku 4: Niran Phonruang / Shutterstock.com

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!