Jak skoncovat s cigaretami? Často funguje výměna za elektronickou variantu

Jak skoncovat s cigaretami? Často funguje výměna za elektronickou variantu
Nedaří se vám přestat kouřit?

Pokud se chystáte s nebezpečným zlozvykem skončit, anebo jej alespoň výrazně omezit, možná vám s tím pomůžou elektronické cigarety. Nepochybujeme o tom, že je znáte, ale možná vám unikly některé důležité informace. V tomto článku se dočtete o tom, jak e-cigarety fungují, o jejich výhodách i úskalích.

Za posledních několik let došlo k výraznému nárůstu výzkumu týkajícího se elektronických cigaret a jejich účinků na lidské zdraví.

Co jsou elektronické cigarety?

Elektronické cigarety jsou elektronická zařízení, která umožňují uživatelům inhalovat páru s obsahem nikotinu. Skládají se z těla baterie, cartridge (nádržky) pro náplň neboli e-liquid, žhavící hlavy, která odpařuje tekutinu a náustek přes, který se pára potahuje skrze ústa.

V posledních letech se elektronické cigarety stávají stále populárnější alternativou ke klasickým cigaretám. Tato zařízení se postupně stávají součástí každodenního života mnoha dlouholetých kuřáků, kteří chtějí omezit nebo úplně přestat kouřit klasické cigarety. E-cigarety jsou navrženy tak, aby poskytovaly podobný pocit a chuť jako klasické cigarety, ovšem bez škodlivých účinků typických pro kouřením.

V současné době se rozmáhají jednorázové elektronické cigarety, které umožňují stovky potažení bez nutnosti doplňování tekutiny a nabíjení. Vyznačují se lehkým a kompaktním designem, což z nich dělá velmi praktické společníky – kuřáci je mohou přenášet i bez nabíječky. Značné oblibě se těší například jednorázová elektronická cigareta Elf Bar 600. K dostání je v širokém spektru příchutí a nabízí až 600 potahů.

Jak elektronické cigarety fungují?

Elektronické cigarety fungují tak, že ohřívají tekutinu, která obsahuje glycerin, propylenglykol, aroma a v případě nikotinové náplně i nikotin. Tato tekutina se ohříváním odpařuje a uživatel šlukuje páru, čímž uspokojuje svou potřebu nikotinu stejně jako v případě kouření klasických cigaret.

Vliv elektronických cigaret na zdraví

Elektronické cigarety nelze označit jako bezrizikové, ale z hlediska škodlivosti jsou na tom mnohem lépe než klasické cigarety, protože obsahují o 99 % méně škodlivin. Především nedochází k tvorbě toxických látek vznikajících hořením – náplň se pouze odpařuje. Se souhlasem obsluhy lze kouřit také v restauracích.

Mezi další podstatné výhody patří fakt, že nesmrdí, a tudíž neobtěžují okolí.

Neméně zajímavá je i finanční úspora. Kouření elektronických cigaret je až o 75 % levnější. Díky tomu lze ročně ušetřit i desítky tisíc korun.

Proč jsou elektronické cigarety poměrně efektivním pomocníkem při odvykání?

Tvar a způsob používání elektronických cigaret se od běžných cigaret prakticky neliší. A protože kuřáci nejsou závislí pouze na nikotinu, ale také na rutině, která spočívá v potřebě něco držet a potahovat, jsou e-cigarety efektivnější než nikotinové náplasti a žvýkačky.

Podle vědecké studie od Public Health England, která se uskutečnila ve Velké Británii v letech 2019-2020, je míra úspěšnosti odvykání výrazně vyšší než u ostatních metod. Pohybovala se mezi 49-78 %. V roce 2020 pak díky e-cigaretám v horizontu 12 měsíců přestalo kouřit cca 27,2 % lidí.

Vynikající výsledky zaznamenali také ve Francii, kde díky elektronickým cigaretám přestalo kouřit více než 700 tisíc lidí a 80 % uživatelů výrazně omezilo spotřebu klasických cigaret.

Opravdu díky elektronickým cigaretám přestanete kouřit?

Faktem je, že elektronické cigarety představují užitečný a velmi efektivní prostředek pro lidi, kteří chtějí přestat kouřit klasické cigarety. Mohou být použity jako nástroj pro postupné snižování dávky nikotinu a postupné odvykání kouření.

Je však důležité si uvědomit, že elektronické cigarety nejsou zázračný prostředek k úplnému odvykání kouření. Ideální je e-cigarety používat jen dočasně, frekvenci kouření snižovat a nakonec zcela přestat. Klíčovou roli, stejně jako v případě odvykání od klasických cigaret, hraje vůle.

Zdroje:

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/962221/Vaping_in_England_evidence_update_February_2021 

https://www.nst.com.my/news/nation/2021/10/734719/adopting-harm-reduction-approach-towards-vaping-leads-decrease-smoking

Image by Ethan Parsa from Pixabay

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!