Jarní série veletrhů pracovních příležitostí odstartovala v Karlových Varech

Jarní série veletrhů pracovních příležitostí odstartovala v Karlových Varech
Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje ve spolupráci s Karlovarským krajem a Úřadem práce zorganizovala tradiční Veletrhy pracovních příležitostí tentokrát i na jaře, a to v souvislosti s válečnou krizí a přílivem velkého množství pracovní síly z Ukrajiny.

„Ukrajinským uprchlíkům pomáháme s hledáním práce téměř od počátku krize. Pár dní po ruské invazi na Ukrajině jsme rozeslali průzkum na firmy Karlovarského kraje, ve kterém jsme zjišťovali, zda firmy chtějí uprchlíky zaměstnávat a jaké jim nabízí pracovní pozice. Zájem firem nás mile překvapil a jelikož se nám sešlo více jak 500 pracovních míst, zřídili jsme přímou pomoc ve formě Job Pointu jak v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině, tak i v našem sídle v Chebu. Na těchto místech se snažíme propojovat zaměstnavatele přímo s uchazeči o konkrétní pracovní pozice. Zájem je ale tak veliký, že jsme se rozhodli zorganizovat také Veletrhy pracovních příležitostí, které děláváme obvykle na podzim,“ vysvětluje důvod konání veletrhu v netradičním termínu ředitelka KHK KK Lenka Mansfeldová.

V Karlových Varech nabízelo pracovní místa u výstavních stánků 13 zaměstnavatelů. Největší zastoupení měly výrobní firmy, které poptávaly především technické pozice od dělnických po manažerské, ale přišly také dopravní společnosti nebo zástupce hotelu. „Podařilo se nám nasbírat kontakty na všechny momentálně vypsané pozice, tedy pro zhruba 5 kuchařů a číšníků. Kontaktů mám ale mnohem více a doufám, že s nástupem sezóny najde v naší společnosti uplatnění více lidí, například i na pozicích pokojských,“ uvedla personální ředitelka hotelu Imperial Karlovy Vary paní Pelíšková. Překvapení neskrývala ani paní Štochlová z firmy Rotas s.r.o.: „I přestože tu byla dnes veliká převaha ženských uchazeček o práci, podařilo se nám dohodnout s několika pány na obsazení technických pozic.“ 

Příliv pracovní síly z Ukrajiny vítá i společnost Amphenol Tuchel Industrial GmbH a její odštěpný závod v Ostrově, který se dlouhodobě snaží obsadit velké množství pracovních pozic. „Již před veletrhem se nám podařilo obsadit 7 pracovních míst ukrajinskými uprchlíky, a to i díky komoře a inzerci našich pracovních míst v jejich Job Pointu. Nyní ale víme, že od května budeme dále rozšiřovat naši výrobu, proto zde na veletrhu nabízíme převážně pracovní místa s možným nástupem právě od května. Dnes se nám podařilo sehnat zhruba 40 kontaktů, což je určitě dobrá vize pro naši společnost,“ zmínila vedoucí personální oddělení společnosti Amphenol paní Sochorová.

„Na veletrhu bylo zajištěné také tlumočení z ukrajinštiny do češtiny 5 překladateli, další tlumočníky s sebou měly i některé firmy. Jelikož víme, že převážná většina uprchlíků jsou ženy s dětmi, zajistili jsme také hlídání v dětském koutku, aby ženy měly potřebný klid při pracovních pohovorech,“ dodává Lenka Mansfeldová.

Veletrhu v Karlových Varech se zúčastnilo celkem 216 osob. Ti, co nestihli přijít ale nemusí zoufat, další veletrh se bude konat již příští středu 13.4. v Chebu a série bude zakončena 20.4. v Sokolově.



Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!