Kampaň Respektuj 18 říká NE podávání alkoholu mladistvým, v Plzni se ve středu objeví stánek

Kampaň Respektuj 18 říká NE podávání alkoholu mladistvým, v Plzni se ve středu objeví stánek
I přes snižující se počet dětí, které deklarují, že se již jednou či opakovaně opily nebo konzumují alkohol minimálně jednou týdně, je potřeba si se začátkem prázdnin připomenout problematiku konzumace alkoholu nezletilými.

Plzeňský Prazdroj společně s Magistrátem města Plzně proto v kampani s názvem „Respektuj 18“ apelují na dospělou veřejnost, aby se k nim připojila a dala stop toleranci pití alkoholu mladistvými.

Kampaň Plzeňského Prazdroje a partnerů projektu, Magistrátu města Plzně a Centra protidrogové prevence a terapie, se zaměřuje především na rodiče dětí, hostinské a maloobchodní prodejce. Nabádá je, aby problém nepřehlíželi, a nabízí informace a pomoc v nejrůznějších situacích. „Snažíme se změnit tolerantní postoj veřejnosti ke konzumaci alkoholu nezletilými a podpořit omezení jeho podávání dětem,“ doplňuje Drahomíra Mandíková, ředitelka firemních vztahů a komunikace a členka představenstva Plzeňského Prazdroje.

I letos se na konci školního roku koná „Den Respektuj 18“, stěžejní událost celé kampaně. Na náměstí Republiky v centru Plzně se 29. června objeví informační stánek projektu a hostesky vyrazí do ulic města, aby vyzvaly veřejnost k podpoře hlavní myšlenky projektu. Každý pak může prostřednictvím interaktivního tlačítka nebo připnutím červené placky s osmnáctkou vyjádřit svůj nesouhlas s podáváním a prodejem alkoholu dětem. Infostánky se objevily také na Dni integrovaného záchranného systému 15. června a nebudou chybět ani v Olympijském parku Plzeň 5.–7. srpna.

V polovině června spustil Plzeňský Prazdroj nový informační web www.respektuj18.cz, který se věnuje tématu pití alkoholu mladistvými. Rodiče rizikové skupiny dětí a také prodejci alkoholu na něm naleznou ucelený soubor informací o kampani, popis modelových situací a jejich řešení, kontakty na centra pomoci a možnosti, jak se do projektu mohou zapojit.

Kampaň podpořily také známé a respektované osobnosti a vyjádřily své „Ne pití alkoholu nezletilými“. „Alkohol do 18 let musí zůstat u ledu. Bez výjimek,“ říká hokejista a manažer Martin Straka. Dalšími tvářemi kampaně se stali hokejista a kouč David Moravec a herečka Tereza Bebarová.

Průzkum veřejného mínění ukázal, že kampaň Respektuj 18 si zapamatovalo 55 % Plzeňanů. Tři čtvrtiny dotázaných dále souhlasily, že je projekt přínosný pro společnost. Ochota veřejnosti zasáhnout v případě, že jsou svědky podávání alkoholu nezletilým, pozvolna roste. V meziročním srovnání se ukázalo, že by tuto situaci řešilo o 2 % dotázaných více. Z původních 7 % vzrostl zájem veřejnosti na 9 %.


Štítky: respektuj 18

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!