Karlovarská krajská nemocnice od letošního roku používá pro léčebné účely konopí

Karlovarská krajská nemocnice od letošního roku používá pro léčebné účely konopí
Konopí pro léčebné účely pomáhá při řešení problémů pacientům ambulance bolesti v karlovarské nemocnici. Ta má od letošního roku potřebná oprávnění k jeho využívání, stejně jako nemocniční lékárna, která jako jediná na Karlovarsku smí léčivé konopí zpracovávat.

Lékárna zpracovává výhradně konopí s certifikátem, které je především zárukou bezpečnosti a účinnosti pro pacienty. Ti mají jistotu, že bylina prošla náročnou kontrolou Státního úřadu pro kontrolu léčiv (SUKL). Má tedy standardizovaný obsah účinných látek, především kanabidiolu, a neobsahuje například žádné pesticidy, těžké kovy a další nežádoucí látky, které se celkem běžně vyskytují v nelegálně prodávaném konopí.

Léčebné konopí dodávané SUKL nemocniční lékárna dál zpracovává takzvanou dekarboxylací. Při ní se konopí zahřívá po dobu 30 minut na stanovenou teplotu, aby došlo k tvorbě účinných látek. Následně jsou k němu přidávány pomocné látky a vzniklá směs je plněna do kapslí k perorálnímu užití. Pacient tak má zaručeno, že dostane standardizovanou dávku účinné látky a zcela se tak eliminuje například riziko předávkování.

Kromě ambulance léčby bolesti může být léčivé konopí využíváno také v jiných oborech. Jde například o neurologii, onkologii a některé další. Výroba kapslí s léčivým konopím navíc není zdaleka jediným produktem lékárny Nemocnice v Karlových Varech. Ta připravuje i řadu dalších speciálních přípravků, jako jsou například čípky na alergii nebo na zvracení pro děti, různé speciální masti, krémy a podobně.


Zdroj: facebookové stránky Karlovarské krajské nemocnice

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!