Karlovarská porodnice vítá maminky i miminka v novém

Karlovarská porodnice vítá maminky i miminka v novém
Karlovarský kraj úspěšně završil druhou etapu gynekologicko-porodnického oddělení v karlovarské nemocnici. Budoucí maminky a jejich děti, ale i zdravotníci, kteří o ně pečují, mají od nynějška k dispozici komfortně vybavené nové pokoje, moderní porodní boxy, operační sál i kompletně vybavená novorozenecká lůžka. Kraj na akci vynaložil celkem 92,7 milionu korun s DPH.

„Karlovarská porodnice dnes patří k nejvyhledávanějším v celém okolí. Každý rok tady přijde na svět přes tisíc miminek, v nově otevřených prostorách to určitě bude ještě více. Maminky jistě potěší příjemné prostředí, ale hlavně zdravotní péče na vysoké úrovni. Věřím, že nové zázemí bude dobře sloužit i týmu gynekologicko-porodnického oddělení, který vykonává krásnou, ale často velmi náročnou práci. Všem přeji, aby se tady rodila spousta zdravých a spokojených miminek,“ uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová.

Karlovarská nemocnice navíc nabízí specializovanou péči i pro případ předporodních obtíží a komplikovaných porodů.

„Každá žena určitě chce mít v okamžicích narození dítěte co nejvíc soukromí a jistotu, že o ni bude co nejlépe postaráno. A přesně to splňuje moderní karlovarská porodnice. Velmi bych si přál, aby zde nejen přibývalo narozených miminek, ale i sester a lékařů, jež přiláká odpovídající kvalita zázemí, o kterém si při přípravách rekonstrukci rozhodovali přímo sami zdravotníci,“ dodal Jan Bureš, krajský radní pro oblast zdravotnictví.

Stavební úpravy gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Karlovy Vary provedla společnost Metrostav a. s. Ta se stala vítězem zadávacího řízení, které vyhlásil Karlovarský kraj. Porodnické oddělení má 18 lůžek v nových pokojích, v části pro riziková těhotenství je 4 až 6 lůžek. Kromě toho vznikly 3 porodní boxy, přičemž součástí jednoho z boxů je i speciální porodní vana určená pro ty maminky, jež si budou přát rodit do vody. Na oddělení nechybí porodní operační sál a 6 novorozeneckých lůžek v novorozenecké části oddělení. Zázemí doplnily 4 inspekční pokoje.

“Celkově šlo o velmi náročnou stavbu, protože probíhala za plného provozu. I přesto se našemu personálu podařilo po dobu rekonstrukce zajistit potřebnou péči o maminky na perfektní úrovni, za což si zaslouží hluboký obdiv a poděkování,” řekla Jitka Samáková, předsedkyně představenstva Karlovarské krajské nemocnice.

Nešlo přitom o pár týdnů, ale o skutečně dlouhé časové období, jak potvrdil i náměstek hejtmanky Dalibor Blažek.

„První etapa rekonstrukce začala už v květnu 2018, kompletně firma dokončila druhou etapu přestavby v listopadu 2019,” shrnul náměstek hejtmanky. Ani tím ale krajské investice do zdravotnických zařízení zdaleka nekončí.

„Na jaře příštího roku také budeme mít hotovo 6 nových operačních sálů v Nemocnici Sokolov a s maximálním úsilím se budeme snažit o to, abychom v co nejkratším čase našli nového zhotovitele revitalizace areálu chebské nemocnice,“ uzavřel Dalibor Blažek.  


Zdroj: Jana Pavlíková, tisková mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!