Karlovy Vary: Dopravní podnik pokračuje v obnově vozového parku

Karlovy Vary: Dopravní podnik pokračuje v obnově vozového parku
Dopravní podnik Karlovy Vary (DPKV) pokračuje i v letošním roce s obnovou vozového parku. Díky získání finančních prostředků z dotačního titulu IPRÚ ve výši 85 % je tak možné i letos zařadit do provozu nové nízkopodlažní autobusy s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG). Jedná se o 3 vozy značky Iveco Crossway LE CNG, tedy klasické linkové autobusy se dvěma dveřmi.

Nasazeny budou především na meziměstské linky, prioritně na trase Karlovy Vary – Ostrov – Jáchymov.

DPKV disponuje celkem 98 vozy pro zajištění městské hromadné dopravy v Karlových Varech a Ostrově, dále provozuje meziměstskou, dálkovou a zájezdovou dopravu. Provoz karlovarské a ostrovské MHD je ve 100 % zajištěn nízkopodlažními autobusy. Veškerý vozový park je z více než 52 % tvořen vozy s nízkoemisním ekologickým pohonem, tj. na stlačený zemní plyn.

„Jsem rád, že se daří dopravnímu podniku úspěšně pokračovat v modernizaci vozového parku i v roce 2021. DPVK získal pro letošní rok dotaci ve výši 16,7 mil Kč na obnovu vozového parku, ke které přidal z vlastních zdrojů 2,9 mil Kč,“ říká Tomáš Trtek, náměstek primátorky města Karlovy Vary, do jehož gesce DPKV spadá.

„MHD v Karlových Varech zajišťujeme z cca 70 % nízkoemisními nízkopodlažními autobusy, na pohon CNG. Těší mě, že v tomto trendu pokračujeme i v meziměstské dopravě a zvyšujeme tak našim cestujícím kvalitu a pohodlí,“ dodává Jiří Vaněček, předseda představenstva Dopravního podniku Karlovy Vary.

„Nové vozy mají pro cestující mnoho příjemných technických řešení pro pohodlné cestování. Základem je komfort při nastupování, nejen díky nízkopodlažnímu vstupu, ale i s dalším snížením nástupní plochy v zastávce. Uvnitř vozu mohou cestující ocenit klimatizaci, wifi, USB dobíječky nebo obrazovku s grafikou zastávek,“ uvádí Lukáš Siřínek, místopředseda představenstva pověřený řízením společnosti.

Vozidla jsou rovněž vybavena kamerovým systémem a automatickým počítáním cestujících.

DPKV plánuje i v dalších letech pokračovat s obměnou vozového parku s využitím dotačních prostředků z Evropské unie a ze státního rozpočtu.


Zdroj: Helena Kyselá, tisková mluvčí Magistrátu města Karlovy Vary

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!