Karlovy Vary: Na Dni s Policií se ukázala technika i jednotlivé složky (TV Západ)

Karlovy Vary: Na Dni s Policií se ukázala technika i jednotlivé složky (TV Západ)
Krajské ředitelství Policie Karlovarského kraje uspořádalo Den s Policií České republiky, který proběhl v areálu Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje v sobotu 27. května. Ve 13 hodin napochodovala čestná jednotka s praporem za zvuků hradní stráže, aby zahájila program.

Od vzniku krajského ředitelství v roce 2010 je to poprvé, co se akce v podobném rozsahu uskutečnila.

„Rozhodli jsme se uspořádat přehlídku jednak techniky a jednak činností, které umíme a které děláme v zájmu zajištění veřejného pořádku a bezpečnosti na teritoriu Karlovarského kraje. Devět let zpět jsme žádnou akci tohoto typu nepořádali. Tedy ani za vzniku Krajského ředitelství,“ popsal Jiří Matouš, náměstek krajského ředitele Policie. 

Zahájení proběhlo za účasti hejtmanky Karlovarského kraje a zástupce policejního prezidia z Bavorska. Akci spolupořádala také zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra. Ta se prezentovala vlastním stánkem, podobně jako další subjekty – například Kruh bezpečí. Pro návštěvníky byly připraveny také ukázky práce zásahové jednotky, policejních koní a psovodů, pořádkové jednotky, četnictva nebo policejního vrtulníku.

„Jsou tady zastoupeny opravdu veškeré služby, kterými Krajské ředitelství disponuje. Největší a nejpočetnější je služba pořádkové policie, to jsou kluci v modrých uniformách, ti jsou zařazeni na obvodních odděleních. Je tady služba dopravní policie – velmi populární služba (úsměv). Je tady ale i pyrotechnická služba, což je republiková služba. Je tady kriminalistický ústav, tzv. OKTE – odbor kriminalistických technik a expertiz, to jsou lidé, co zkoumají daktyloskopii či různé stopy zajištěné z míst trestných činů. Máme tady techniky, zásahovou jednotku,“ vyjmenoval Matouš.

Velmi teplé a bezmračné počasí lákalo především rodiny k návštěvě areálu. Děti i dospělí měli možnost si prohlédnout a vyzkoušet i policejní techniku - motorky, čtyřkolky, služební vozidla a speciální vozidla specifických složek policie, ale i lodě nebo policejní dron. Kromě obvyklého simulátoru nárazu se na akci předvedl simulátor otočení vozidla. 

„Domluvili jsme se s Centrem služeb pro silniční dopravu, s BESIPem, s Kruhem bezpečí, dále třeba se Spolkovou republikou Německo, s Bavorskou policií, která je zde na místě,“ připomněl spoluúčastníky akce Matouš.

Velký zájem vyvolaly různé soutěže o drobné ceny, ale i laserová střelnice, výroba obřích bublin i nafukovací hrad. K poslechu zahrála Hudba Hradní stráže a Policie České republiky se sólovými zpěváky. Ten, kdo se nedostal na tuto akci, bude mít za rok šanci, ale na jiném místě.

„Míníme z toho udělat s prominutím pojízdný cirkus. Každý rok bychom chtěli uspořádat Den s Policií ČR, ale vždy na jiném teritoriu. Naše Krajské ředitelství má vlastně tři teritoria – okres Karlovy Vary, okres Sokolov a okres Cheb, kam bychom se postupně chtěli vždy podívat za lidmi a představit moderní policii i historii Policie,“ dodal Matouš.

Na celou akci včetně všech atrakcí byl vstup zdarma.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!