Karlovy Vary: První říjnový týden proběhne evropský balneo kongres (TV Západ)

Karlovy Vary: První říjnový týden proběhne evropský balneo kongres (TV Západ)
Karlovy Vary se stanou na tři dny, 4. až 6. října evropským centrem lázeňství. Blíží se totiž balneologický kongres, kde už nyní je přihlášeno přes 250 účastníků z 15 států.

Letošní ročník je zaměřen na téma „Evropské lázně – cesta ke zdravému životu“. Obsah i organizační podrobnosti byly představeny na tiskové konferenci na Krajském úřadě v pondělí 18. září. 

„Karlovarský kraj je spolupořadatelem balneogického kongresu s tím, že máme takovou tu hlavní organizační koordinační úlohu. Vnímáme to jako velký přínos pro Karlovy Vary, lázně Karlovarského kraje a celý region, protože je to Evropský svaz lázní spojený s tou vědeckou částí a odpovídá to přesně našim snahám posilovat a upevňovat ten pilíř lázeňství a cestovního ruchu jako součást té lokální ekonomiky v proměnách Karlovarského kraje, kde tím hlavním mottem je cesta ke zdraví a koneckonců objektivizace lázeňské péče, tak je přesně to, co potřebujeme, aby se z Karlovarského kraje vysílalo do světa, že to je místo, kam když lidé přijedou, tak zde fakticky to zdraví budou nacházet,“ shrnul základní profil kongresu hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Organizační záležitosti okomentoval viceprezident Svazu léčených lázní ČR Martin Plachý, o programu pak pohovořil předseda Rady ILaB (Institutu lázeňství a balneologie) Dr. Ladislav Špišák. Výjimečnost zdejších lázeňských procedur by se během kongresu měla mnohem více dostat k řadě odborníků z celé Evropy. 

„Ta karlovarská vřídelní voda je unikátní, a to nejenom z toho důvodu, že ona vlastně vyvěrá z hlubiny až dvou tří kilometrů, ale i je zajímavá svojí teplotou a také svými účinky. Já mohu říci, protože já už pracuji 40 let tady v Karlových Varech, že mám řadu pacientů, kteří se vrací. A vrací se především díky tomu, že přijíždí na pitnou kúru. To znamená to, co zatím jsme si tady v Karlových Varech, jako myslím tedy občané Karlových Varů neuvědomovali, co tady mají, jakou možnost tady mají, jaké zlato vlastně tady mají, tak si uvědomili už vlastně v zahraničí a tito pacienti k nám přijíždí, což jsem velice rád. A ti také ohodnotili to, že to na ně účinkuje. No a my jsme právě potřebovali v tomto roce, byli jsme velice rádi, že se nám to podařilo, to zdůvodnit, jak právě působí to pití těch pramenů třikrát denně před snídaní, před obědem, před večeří, jak to působí na organismus člověka. Proto jsme dělali odběry a dělali jsme odběry krve na začátku, na konci a dělali jsme speciální vyšetření jater Fibroscan, které měří elasticitu jater. A toto vyšetření nám potvrdilo, že už po těch třech týdnech té pitné kúry dochází ke snížení ztukovatění jater a to k signifikantnímu snížení ztukovatění, což je jako velice zajímavé, velice výhodné a je to velice dobré, protože vlastně fakticky se dá říci, že my do současné doby nemáme lék, který by ztukovatění jater zmenšil,“ vypíchl jednu z výjimečností karlovarských pramenu Špišák. 

Na akci se kromě zahraničních účastníků budou prezentovat také zástupci všech lázeňských měst v regionu. Součástí kongresu bude také předávání ceny ESPA Innovation Awards za nové, efektivnější postupy zvyšující kvalitu lázeňských resortů a veletrh ESPA SPA-CE B2B zaměřený na špičkovou lázeňskou a wellness turistiku. Podrobný program včetně představení nejdůležitějších řečníků najdete na speciální stránce s odkazem v textové části reportáže

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!