Karlovy Vary: Stavbu Císařských lázní si prohlédl ministr Baxa (TV Západ)

Karlovy Vary: Stavbu Císařských lázní si prohlédl ministr Baxa (TV Západ)
Do rekonstruovaných Císařských lázní v Karlových Varech zavítal v doprovodu hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka ministr kultury Martin Baxa. Stavbu, na jejíž obnovu Ministerstvo kultury vyčlenilo příspěvek 400 milionů korun, si prohlédl spolu se zástupci stavebních firem, odborníků a novinářů.

"Já myslím, že ten projekt vypadá opravdu skvěle. Je to velmi zajímavá příležitost jak oživit budovu, jejíž účel už se zpátky vrátit nedá, ale ten projekt prostě ukazuje nové využití a připadá mi zajímavý nejen v kontextu historie, ale i budoucnosti a myslím si, že jsou v tom velké perspektivy. Tak bych řekl, že peníze Ministerstva kultury jsou využity dobře," zhodnotil po návštěvě Císařských lázní projekt ministr kultury Martin Baxa. 

Zároveň ovšem vyloučil, že by Ministerstvo, i přes skokové zdražení stavebních materiálů, navýšilo svůj příspěvek na revitalizaci Císařských lázní. V současné době je prostavěno zhruba 500 milionů korun. V budově jsou k vidění vzorové místnosti, ale i unikátní řešení střešního komplexu.

"Já musím říci, že tak jak jsem zde zhruba jednou měsíčně, tak každý měsíc je to obrovský pokrok. Postupně se jednotlivé prostory odhalují už v té plné, zrekonstruované kráse. Já jsem hrozně rád, že to viděl pan ministr, protože sám byl překvapen. Jednak rozsahem té budovy, rozsahem té rekonstrukce. A co ho nejvíce zaujalo je plán projektu víceúčelového sálu do atria, který byl podroben nějaké kritice opozice, ale on sám říkal, že to je obrovský potenciál pro tu budovu a pro její budoucí život. Takže za to jsem velmi rád. Sám viděl jaký je dnes stav, určitě se sem podívá ještě do otevření minimálně jednou, až bude v Karlových Varech, věřím tomu, aby mohl srovnat i ten současný stav rekonstrukce a to jak se to bude blížit k závěru a určitě ho tady rádi přivítáme i na slavnostním otevření," hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Rekonstrukční práce mají skončit v březnu 2023, kdy se rozběhne zkušební provoz zařízení. Slavnostní otevření Císařských lázní je naplánováno na červen příštího roku.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!