Karlovy Vary: V pondělí se uzavře lávka na cyklostezce v Tašovicích. Její stav si žádá rozsáhlou opravu

Karlovy Vary: V pondělí se uzavře lávka na cyklostezce v Tašovicích. Její stav si žádá rozsáhlou opravu
Lávka po pěší a cyklisty v ulici U Brodu v karlovarské čtvrti Tašovice bude od pondělí 6. května uzavřená. Důvodem je špatný technický stav a nezbytná rozsáhlá oprava. Nejzazší termín dokončení byl předběžně stanoven na 30. srpna, ale město udělá maximum pro urychlení prací na opravě a opětovné otevření.

„Po důkladné analýze dat a prohlídce byla zjištěna velká degradace mnoha prvků a lokálně dokonce i havarijní stav lávky. V posledních dnech jsme museli opakovaně upevňovat a opravovat uvolněná prkna mostovky. Z těchto důvodů jsme nuceni lávku neprodleně uzavřít a zahájit potřebnou a poměrně rozsáhlou opravu. Jsme si vědomi, že to v době vrcholné cyklistické sezony bude pro mnohé komplikace, ale jiné řešení za stávající situace není možné. Bohužel, s ohledem na terén, není realizovatelné provizorní řešení pro překonání řeky,“ vysvětluje člen rady městy Petr Bursík.

Město si v loňském roce nechalo vypracovat odborný posudek stavu lávky. Z něj vyplynulo, že je nutné očistit a obnovit nátěry protikorozní ochrany konstrukce mostního objektu, ošetřit korozí napadené závity, vyměnit mostiny, které jsou napadené hnilobou a dřevokaznou houbou, dokončit výměnu horních madel a provést celoplošnou impregnaci dřevěného zábradlí. Opravu ocelové konstrukce svěří město odborné firmě, výměnu a ošetření dřevěných prvků zajistí městská organizace Lázeňské lesy a parky Karlovy Vary. 

„Pro opravu lávky jsou potřeba příznivé klimatické podmínky. Zhotovitel bude pracovat ve výšce na zavěšené konstrukci, pro aplikaci ochranných nátěrů a dřevěných prvků je potřeba sucho a poměrně teplo. Proto jsme termín dokončení stanovili na konec srpna. Uděláme ale samozřejmě maximum pro co nejrychlejší opravu a opětovné otevření lávky,“ dodává Petr Bursík.

Lávka v ulici U Brodu spojující místní komunikace ulic Svatošská a v Chatách byla vybudována v roce 2015 jako součást Cyklostezky Ohře. Náklady na její rozsáhlou opravu dosáhnou částky zhruba 1,6 milionu Kč. Město se na její financování pokusí získat dotaci od Karlovarského kraje v rámci jeho programu na podporu rozvoje cyklistické infrastruktury. Dotace by mohla pokrýt 80 % nákladů.

Po dobu uzavírky a opravy lávky v ulici U Brodu budou cyklisté, stejně jaké pěší turisté, muset volit cestu po stezce v Sokolské ulici v Tašovicích nebo přes Doubí a Svatošskou ulici, tedy po trasách s náročným profilem a terénem.

Zdroj: Magistrát města Karlovy Vary

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!