Kraj přijal kompenzační příspěvek za ubytování pro uprchlíky

Kraj přijal kompenzační příspěvek za ubytování pro uprchlíky
Rada kraje schválila přijetí kompenzačního příspěvku 39,85 mil. Kč pro Plzeňský kraj za již hrazené ubytování pro uprchlíky z Ukrajiny.

Příspěvek je hrazen z dotace ministerstva financí „Kompenzační příspěvek pro kraje – ubytování osob z Ukrajiny“. O částku 39,85 mil. Kč je navýšena příjmová část rozpočtu Plzeňského kraje. Kompenzace z dotace ministerstva financí jde do Rezervního fondu PK, následně je o tuto částku navýšena výdajová část rozpočtové oblasti Krizové řízení, IZS a bezpečný kraj, z níž je ubytování pro příchozí uprchlíky hrazeno.

„Tato částka je kraji proplacena na základě žádostí podaných v prosinci loňského roku. Tyto prostředky byly předfinancovány z Rezervního fondu Plzeňského kraje už v roce 2022. Navýšení výdajové části v oblasti krizového řízení právě z Rezervního fondu PK je nutné s ohledem na další předpokládané předfinancování výdajů souvisejících s migrační vlnou z Ukrajiny. Jde zejména o výdaje na dočasná nouzová přístřeší  a nouzová ubytování ukrajinských uprchlíků,“ vysvětluje radní pro oblast ekonomiky Pavel Strolený a dodává: „V následujících dnech bychom měli obdržet kompenzaci za leden letošního roku, kdy bylo z krajských volných prostředků tedy z rezervního fondu již vyplaceno více než 69 mil. Kč jako úhrada za zmiňované ubytování.“

V současné době už Plzeňský kraj předfinancoval – proplatil faktury ubytovatelům za únor 2023, měsíčně jde o podobnou částku měsícům předchozím.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!