Květnaté louky v centrální městské části nejsou pouhým přáním, ale budou realitou. Praha 2 se o to postará

Květnaté louky v centrální městské části nejsou pouhým přáním, ale budou realitou. Praha 2 se o to postará
Druhá městská část v reakci na klimatické změny hledá nová řešení i v péči o veřejnou zeleň.

Takovým řešením mohou být v prostředí městských aglomerací květnaté louky, které jsou schopny podle odborníků nahradit klasické sečené trávníky, zabránit nadměrnému vysychání půdy a také přilákal hmyz a ptáky. Praha 2 plánuje tento trend vyzkoušet ve velkém. Celkově chce osadit 5140 m2. Květnaté louky se tak objeví například v Lumírových a Havlíčkových sadech, ve Folimance, na Karlovském předmostí nebo nad Bělehradskou ulicí.

„Uvědomujeme si, že stále častěji čelíme extrémním výkyvům počasí, proto ochrana životního prostředí a péče o zeleň byla vždy naší prioritou. Zeleň v našich parcích i v ulicích je vystavena extrémním podmínkám jako je nízká propustnost půdy nebo vysoké teploty a sucho způsobené okolními budovami. Hledáme proto možnosti, jak se s touto situací co nejlépe vypořádat a do péče o zeleň zavádíme nové technologie,“ uvádí starostka Prahy 2 Alexandra Udženija, která mimo jiné koordinuje projekty programu Udržitelná dvojka.

V rámci něj radnice navrhuje a realizuje opatření v oblasti životního prostředí a adaptace na klimatické změny.

„Jedná se o poměrně nový trend ve veřejné zeleni, který s sebou přináší úplně jiný režim péče. Přirozeně vyhlížející louky se kosí méně často a vzhledově jsou zcela jiné než klasické parkové trávníky. Jejich výhodou je, že jsou odolné vůči výkyvům počasí, mají nízké náklady na péči a jsou druhově pestré. Slibujeme si od toho i zlepšení klimatu v prostředí města,“ vysvětluje místostarosta Prahy 2 Václav Vondrášek.

Výběr konkrétních lokalit je pro tento druh výsadby naprosto zásadní, kýžený efekt v podobě rozkvetlé louky plné včel, motýlů a ptáků totiž přichází až po 2-3 letech. Tato doba je pro vývoj louky nezbytná. První rok vyrostou většinou jen plevele a trávy. Teprve v dalších letech se začnou prosazovat kvetoucí byliny jako kopretiny, hvozdíky, silenky nebo chrpy, které přilákají hmyz a ptáky.

Praha 2 se zlepšování úrovně životního prostředí a kvality života ve veřejném prostoru věnuje dlouhodobě. Do péče o veřejná prostranství a zeleň investuje radnice každoročně významnou část svého rozpočtu. Nejinak tomu bude i letos, kdy na údržbu veřejné zeleně, čištění chodníků, na nákup vodních prvků, opravy v parcích či na dosadbu stromořadí vyčlenila více než 98,5 milionu korun.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!