Lékaři bez hranic: Násilné vysídlování z části Západního břehu Jordánu má dopad na duševní zdraví Palestinců

Lékaři bez hranic: Násilné vysídlování z části Západního břehu Jordánu má dopad na duševní zdraví Palestinců
Tuto oblast, která se nachází jižně od Hebronu, označil Izrael již v 80. letech za vojenský výcvikový prostor. Palestinci žijící ve 12 vesnicích roztroušených po tomto regionu tak v uplynulých desetiletích již několikrát přihlíželi tomu, jak jsou jejich domovy srovnány se zemí.
  • Přibližně 1 000 Palestinců z oblasti Masafer Yatta může přijít o své domovy. Plán nuceného vysídlení schválila nová izraelská vláda.
  • Izraelské úřady nařídily demolici domů, zřídily kontrolní stanoviště, zabavily místním obyvatelům vozidla a zavedly zákaz vycházení a další omezení volného pohybu.
  • Nemocní a starší pacienti na kontrolních stanovištích čekají dlouhé hodiny a výjimky neplatí ani v naléhavých případech.
  • Mezinárodní zdravotnická organizace Lékaři bez hranic, jejíž týmy poskytují v této oblasti lékařskou péči, tento krok odsuzuje a vyzývá izraelské úřady, aby plán okamžitě zastavily.
  • Organizace rovněž apeluje na další aktéry v rámci mezinárodního společenství, aby přijali veškerá nezbytná opatření na ochranu místních a zajistili dodržování lidských práv.

Celý svět by měl vědět, co se nám děje. Jediné, co chceme, je žít na své půdě, ve svých domovech,“ říká pracovníkům Lékařů bez hranic jeden z obyvatel Masafer Yatta.

Tuto oblast, která se nachází jižně od Hebronu, označil Izrael již v 80. letech za vojenský výcvikový prostor. Palestinci žijící ve 12 vesnicích roztroušených po tomto regionu tak v uplynulých desetiletích již několikrát přihlíželi tomu, jak jsou jejich domovy srovnány se zemí.

Situace se dále zhoršila loni v květnu poté, co izraelský Nejvyšší soud odstranil všechny právní překážky, které dosud bránily vysídlení palestinských obyvatel z Masafer Yatta, a uvolnil tak místo pro vojenskou zónu. Palestinští představitelé potvrdili, že většina místních již obdržela příkaz k demolici. Bezprostředně jim hrozí nucené vysídlení.

Omezení se zpřísňují

Izraelské úřady vyvíjejí podle Lékařů bez hranic na lidi z oblasti mimořádný tlak, aby své domovy opustili. Kromě plánované demolice domů zřídily izraelské úřady kontrolní stanoviště, zabavily místním vozidla a zavedly zákaz vycházení a další omezení volného pohybu. Tato opatření, která se v posledních měsících postupně zpřísňovala, mají podle tamních týmů organizace dopad na duševní zdraví lidí. Omezení svobody pohybu také komplikuje obyvatelům přístup k základním službám, a to včetně lékařské péče.

Nemocní a starší pacienti popsali, jak musí na kontrolních stanovištích čekat dlouhé hodiny a při cestě na kliniku překonat pěšky velké vzdálenosti. Výjimky neplatí ani při naléhavých případech. „Musíte být na pokraji smrti, aby vás pustili přes checkpointy,“ říká pracovníkům Lékařů bez hranic obyvatel Masafer Yatta.

„Tato opatření místní vážně zasáhla. Žijí v neustálém strachu. Dopad na duševní zdraví obyvatel, zejména dětí, nelze bagatelizovat. V době, kdy dochází k většímu počtu demolic domů, zaznamenává náš tým zvyšující se počet lidí s příznaky deprese a úzkosti,“ svěřil se vedoucí mise Lékařů bez hranic David Cantero Pérez.

Čtyři demolice za dva roky

Jedna starší žena přišla o svůj dům již počtvrté během dvou let. „Měla jsem pocit, že se dusím, že jsem slepá a jako bych měla svázané ruce. Moje děti byly v tu dobu, kdy demolice začala, ve škole. Vyšly ven se na to podívat. Byly v šoku, stály tam v naprostém tichu,“ popisuje. Pro demolici domů si izraelské úřady navíc vybraly zimu. „Dnes s rodinou přespíme v autě nebo ve stanu, v noci má být jen 5 stupňů,“ dodává další z obyvatel.

Tento plán by podle Péreze znamenal bezprostřední násilné vysídlení téměř všech obyvatel Masafer Yatta. „Kam mají všechny tyto rodiny jít? To je naprosto nepřijatelné,“ uzavírá.

Lékaři bez hranic provozují v oblasti Masafer Yatta tři kliniky, kde poskytují základní zdravotní péči. Vedle psychologické péče pomáhají i v oblasti sexuálního a reprodukčního zdraví se zaměřením na ženy, děti a pacienty s chronickými onemocněními. V roce 2022 zde týmy organizace poskytly 3 066 zdravotnických konzultací.

Text a fotografie: Lékaři bez hranic

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!