Memorandum o partnerství s ukrajinským regionem stvrzeno

Memorandum o partnerství s ukrajinským regionem stvrzeno
Na své třetí cestě do partnerského regionu Ivano-Frankivska na Ukrajině zástupci Plzeňského kraje podepsali společně se svými protějšky zmiňované oblasti memorandum o spolupráci.

Základ memoranda vznikl již na jaře tohoto roku na základě setkání s ukrajinským velvyslancem a stvrzen byl videokonferenčně oběma stranami. V rámci cesty vezli zástupci kraje Lysetské nemocnici sanitku a také zdravotnické vybavení a elektrocentrály. Zastupitelé dnes shodně také k zajištění pomoci Ukrajině schválili podporu 5 mil. Kč, kterou bude dle aktuální situace využívat Rada Plzeňského kraje a schvalovat na svých jednáních. Zastupitelé pak obdrží informativní zprávu.

„Uzavření partnerství má pro nás nejen symbolický význam v podpoře Ukrajiny v jejím boji za svobodu a nezávislost. Naším cílem a záměrem je po skončení tohoto válečného konfliktu provozovat běžnou, plnohodnotnou a oboustranně prospěšnou spolupráci mezi regiony. Stejně jako s regiony směrem na západ, Horní Falcí, Dolním Bavorskem a dalšími, bude i tato založená na spolupráci v různých oblastech veřejné správy,“ říká hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták, který absolvoval cestu na Ukrajinu společně se svými náměstky Josefem Bernardem, Pavlem Haisem a Pavlem Čížkem. 

Formy spolupráce budou konkrétně zaměřené na oblasti následující oblasti: průmysl, zemědělství, doprava a ochod; věda, technologie a vzdělávání; zdravotní péče a sociální sféra; místní samospráva; kultura a umění; rozvoj cestovního ruchu a sportu; ochrana životního prostředí a racionální využívání přírodních zdrojů. Strany se také zaměří na výměnu informací a zkušeností z oblasti fondů EU a na podporu společných  projektů. „Rovněž se zaměří na podporu navazování spolupráce s orgány místní samosprávy obou regionů, navazování vztahů mezi podniky, obchodními komorami, vědeckými institucemi a zdravotnickými a sociálními zařízeními,“ dodal Rudolf Špoták.

V rámci pomoci byla Zdravotnickou záchrannou službou Plzeňského kraje vyřazena jedna sanitka, do níž byl přidán zdravotnický materiál a také 1 defibrilátor CORPULS 3 a 1 ks transportního plicního ventilátoru OXYLOG 2000 plus. Toto bylo předáno organizaci Lysetska nemocnice. Dovezeny byly také elektrocentrály, a to v celkové hodnotě 72 tis. Kč za 6 ks. Při předchozích cestách byla již dovezena do partnerského regionu sanitka vyřazená z vozového parku Domažlické nemocnice, krajského zařízení. 

„Jsme si vědomi toho, že pomoc Ukrajině často budí různorodé názory a také emoce. Mohu ale za sebe říci, že vidět na vlastní oči tamější život, jak tam lidé v drsných podmínkách žijí a jak se srovnávají s následky války, to mě hodně zasáhlo. Měli jsme možnost potkat na cestě pohřeb mladého vojáka, který po sobě zanechal ženu se čtyřmi dětmi. To jsou situace, které nabydou zcela jiný ráz naživo, než když ve zprávách slyšíte, že zemřel nějaký počet vojáků. O to víc jsme nyní přesvědčeni o správnosti pomoci Ukrajině,“ vysvětluje Rudolf Špoták.  

Pomoc uprchlíkům v PK

I nadále je v provozu Krajské asistenční centru pomoci Ukrajině v Plzni, které za prosinec odbavilo celkem 499 uprchlíků z Ukrajiny, z toho ubytování bylo zajišťováno 295 osobám. Situace v počtu příchozích je stabilní, prozatím se nenaplnila očekávání zvýšeného počtu uprchlíků v souvislosti se zimním obdobím.

Provoz KACPU v tomto týdnu zůstává pondělí, středa, pátek a v týdnu příštím to bude úterý, středa, pátek s ohledem na pondělní vánoční svátek. V centru ale bude i nadále zajištěna služba složek IZS, která zajistí příchozím pomoc a ubytování.

Štítky: ukrajina

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!