Ministerstvo zdravotnictví poprvé spustilo program Triple P. Rodiče se do něj mohou zapojit bezplatně

Ministerstvo zdravotnictví poprvé spustilo program Triple P. Rodiče se do něj mohou zapojit bezplatně
Ministerstvo zdravotnictví dne 25.9.2021 spustilo světově uznávaný rodičovský program Triple P (z anglického Positive Parenting Program).

Cílem nově zaváděného programu pro pozitivní rodičovství je odborné proškolení zaměstnanců center a následné konání skupinových sezení s rodiči.

Program pro pozitivní rodičovství Triple P (z anglického Positive Parenting Program) je mezinárodně uznávaný program, který učí rodiče, jak budovat pevné rodinné vztahy, zvládat nevhodné chování a předcházet problémům při výchově dětí. Program byl úspěšně testován s tisíci rodinami během více než čtyřiceti let soustavného výzkumu.

U příležitosti zahájení Triple P v České republice uspořádalo 25. září 2021 Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci se Senátem Parlamentu ČR odbornou konferenci. Na setkání vystoupili experti z Norska, Velké Británie, Nizozemí a České republiky.

„Jsem rád, že se Česká republika zařadila po bok dalších zemí, které využívají jeden z nejúčinnějších programů výchovy dětí. Díky Triple P se rodiče naučí, jak budovat silné a zdravé vztahy v rodině,“ říká ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Triple P byl vyvinut klinickým psychologem profesorem Mattem Sandersem a jeho kolegy na australské univerzitě v Queenslandu. Program v současné době využívá více než 25 zemí včetně USA, Kanady, zemí Evropské unie, Íránu, Singapuru a dalších.

Cílem pilotní fáze Triple P v ČR je zlepšení péče o duševní zdraví dětí ve věku 6-12 let. „Jedná se o unikátní preventivní program, jehož úlohou je změnit výchovný přístup rodičů tak, aby se předešlo vzniku problémového chování a emočních problémů u dětí,“ říká senátorka Miluše Horská.

„Program neradí lidem, jakými mají být rodiči. Spíše jim dává jednoduché a praktické strategie, které mohou přizpůsobit svým vlastním hodnotám, přesvědčením a potřebám,“ dodává odborná garantka projektu Lucie Myšková.

V průběhu následujících let budou zaškoleni odborníci ve vybraných centrech v ČR. Ti budou s rodiči pracovat ve formě skupinových sezení. Rodiče se mohou do programu bezplatně přihlásit na emailové adrese: triplep@mzcr.cz

Projekt „Program pro pozitivní rodičovství v České republice „Triple P“ je financován grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Fondů EHP a spolufinancován ze státního rozpočtu.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!