Mobilní testovací sanitka se vrací do Karlovarského kraje

Mobilní testovací sanitka se vrací do Karlovarského kraje
Anonymní a bezplatné testování občanů v Chebu – 6. 9. 2018 od 14 – 18 hodin před OD Prior.

HIV testování bude v září opět k dispozici zdarma přímo v ulicích! Mobilní testovací sanitka, která se po roce vrací do Karlovarského kraje, opět nabídne zcela anonymní a bezplatné testování pro obyvatele a návštěvníky Karlových Varů, Chebu a Sokolova.

„Jedná se o společný projekt Zdravotního ústavu se sídlem v Ústí nad Labem a České společnosti AIDS pomoc,“ uvádí MUDr. Daniela Fránová, vedoucí poraden HIV/AIDS na Zdravotním ústavu.

„Testování v mobilní sanitce je pro řadu zájemců velmi populární – nabízí rychlý orientační test s výsledkem za několik málo minut a to přímo na ulici, zcela tak odpadá potřeba návštěvy zdravotnického zařízení,“ dodává.

V letošním roce žlutá sanitka zastaví v kraji třikrát: v Chebu, Karlových Varech a Sokolově.

„Testování bude probíhat vždy odpoledne, od 14 do 18 hodin, na předem daném místě. Testovací sanitku na ulici určitě nepřehlédnete. Přijít lze kdykoliv během dané doby. Jeden test trvá pouhých několik minut, zájemci se tedy nemusí bát ani případné fronty,“ sdílí zkušenosti z testování Jiří Pavlát z České společnosti AIDS pomoc.

Výsledek testu je k dispozici během patnácti minut, je zcela anonymní a kromě infekce HIV test odhalí i syfilis. Testování je doporučené vždy tři měsíce po rizikové situaci, v případě vysokého rizika je možné už po třech týdnech.

„Obecnou zásadou přitom je, že nechráněný sex je vždy rizikovou situací,“ dodává Pavlát.

Cheb
Čtvrtek 6. 9. 2018, 14 – 18 hod.

Křižovatka ulic Svobody a Šlikova, před obchodním centrem Prior

Karlovy Vary
Pátek 7. 9. 2018, 14 – 18 hod.

Parkoviště OC Varyáda, Kpt. Jaroše 31

Sokolov
Sobota 8. 9. 2018, 14 – 18 hod.
Zelený pás u Hornického domu, v rámci akce Den horníků

Právě testování je přitom jedinou cestou, jak infekci HIV odhalit – a právě včasná diagnostika má zásadní význam pro včasnou léčbu. Ta může zajistit srovnatelnou kvalitu života HIV pozitivních osob jako u osob neinfikovaných, zároveň zabraňuje dalšímu šíření nemoci. To je v České republice na vzestupu. V prvním pololetí roku 2018 přibylo 110 nově diagnostikovaných HIV pozitivních.

Kromě testování v mobilní sanitce je možné využít i služeb poraden HIV/AIDS Zdravotního ústavu.

„V Karlovarském kraji jsou k dispozici poradny v Karlových Varech a Sokolově. Testovací sanitka bude v kraji 3 dny, testování v poradnách je možné celoročně. V Sokolově každé pondělí mezi 14 a 18 hodinou, v Karlových Varech ve středu mezi 15 a 17 hodinou. Více informací je k dohledání na internetových stránkách Zdravotního ústavu www.zuusti.cz,“ doplňuje Fránová.

Zdroj: město Cheb

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!